Oriol Pujol declararà el 30 d'abril per un delicte de suborn en el 'cas ITV'

El jutge també cita la seva dona, Anna Vidal, i els empresaris Ricard Puignou i Sergi Alsina, tots ells imputats

2
Es llegeix en minuts

El diputat de CDC Oriol Pujol tornarà a declarar el dia 30 d'abril com a imputat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en aquesta ocasió acusat d'un delicte de suborn per cobrar presumptament de la trama de les ITV a canvi de votar al Parlament a favor dels seus interessos.

En una providència, el magistrat que investiga el 'cas ITV', en què Oriol Pujol ja va ser interrogat com a imputat per tràfic d'influències fa gairebé un any, ha fixat per al 30 d'abril la nova declaració del diputat de CDC, i per al dia abans la de la seva dona, Anna Vidal, també acusada d'un delicte de suborn.

A més de Pujol i la seva dona, per la nova acusació de suborn estan imputats els empresaris de la trama de les ITV Ricard Puignou Sergi Alsina, que declararan, respectivament, els dies 29 i 30 d'abril.

La Fiscalia Anticorrupció, que basa les seves sospites en un informe de l'Agència Tributària, manté que Puignou va pagar 46.000 euros a Pujol a través d'una societat de la seva dona per haver aconseguit que el grup de CiU votés a favor dels seus interessos en la llei de seguretat industrial, aprovada el 2008.

Tres pagaments de 80.000 euros

Per influir en la votació, afegeix el ministeri públic, Puignou es va valer d'Alsina, amic íntim del diputat de CDC, a qui va compensar amb tres pagaments de 80.000 euros pels "favors rebuts".

D'acord amb la tesi del fiscal, Puignou pretenia que el Parlament fixés un límit del 40% de la quota màxima de mercat per a qualsevol operador, cosa que obligaria l'empresa Applus --que posseïa el 83% del mercat-- a desprendre's d'un gran nombre d'estacions a les quals ell podria optar a través de la seva societat Inteca.

Finalment, segons el ministeri públic, el grup de CiU al Parlament, que llavors era a l'oposició, va presentar una esmena a la llei de seguretat industrial perquè cap operador pogués tenir més del 35% del total de les línies d'ITV.

Per aquest motiu, també declararan com a testimonis davant el jutge instructor els socis de Puignou en la societat Inteca, Enric Marugán Pedro Olabarría, que ho faran el 6 de maig.

Aquell mateix dia, serà interrogat com a testimoni, encara que amb la condició i drets d'un imputat, l'exnúmero 2 de la Diputació de Barcelona Josep Tous --ja encausat per tràfic d'influències en la trama de les ITV--, ja que, segons el fiscal, Puignou també va contactar amb ell suposadament per influir en el vot de CDC.

Notícies relacionades

A instàncies de la defensa d'Oriol Pujol, el jutge també ha citat com a testimonis per al dia 8 de maig dos exalts càrrecs del tripartit durant aquella etapa: l'exsecretari general d'Indústria Antoni Soy i l'exsubdirector general de seguretat industrial Albert Roig.

Aquell mateix dia també ho farà Eudald Casadesús, delegat territorial de la Generalitat a Girona que el 2008 va ser portaveu del grup parlamentari de CiU en el debat sobre la llei de seguretat industrial.

Temes:

Cas ITV