El Constitucional tomba la declaració sobiranista

L'alt tribunal nega que Catalunya sigui un "subjecte polític i jurídic sobirà" com es defineix en l'article 1 del text independentista

Reconeix el dret a decidir dels catalans en el marc de la Constitució

El Constitucional confirma la il·legalitat d’alguns paràgrafs de la declaració. / periodico

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / Madrid

El Tribunal Constitucional ha tombat aquest dimarts la declaració de sobirania aprovada pel Parlament el 23 de gener del 2013. En la seva sentència, l'alt tribunal estima parcialment el recurs que el Govern de Mariano Rajoy va presentar contra la declaració del Parlament.

La sentència rebutja que Catalunya sigui "subjecte polític sobirà" tot i que declara constitucionals les referències del text al seu "dret a decidir" com una aspiració política, però deslligat del dret d'autodeterminació, que no reconeix la Constitució.

Necessitat de diàleg

La decisió dels dotze magistrats del tribunal de garanties declara "inconstitucional i nul" el principi primer que recull el text de la declaració sobiranista, segons el qual "el poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà".

Així mateix afirma que "Espanya no és una unitat indivisible", afegeix que és "modificable" i s'apel·la a la "necessitat de diàleg". L'alt tribunal reconeix que es tracta d'un tema polític.

Fonts del TC han afirmat que "Catalunya podria convocar la consulta si aconsegueix l'autorització del Congrés dels Diputats o si el Govern reforma la Constitució per permetre a les comunitats autònomes la celebració d'un referèndum".

El dret a decidir de Catalunya

En canvi, considera que s'ajusta a la llei la resta de la declaració sobiranista del Parlament, inclosa la part que es refereix al "dret a decidir de Catalunya, sempre que sigui en el marc de la Constitució".

La discussió d'aquest assumpte no era a l'ordre del dia del ple de l'alt tribunal i s'ha produït a penes uns dies després que l'òrgan es completés després de la incorporació del magistrat Roberto Enríquez, designat pel Senat.

Notícies relacionades

Així mateix, la sentència del TC s'ha produït el mateix dia en què el Parlament ha anunciat que recusarà tres dels seus magistrats, entre ells el president Francisco Pérez de los Cobos, per falta d'imparcialitat en aquest assumpte.

L'Executiu central va decidir el març del 2013, després de l'informe a favor del recurs del Consell d'Estat, impugnar la declaració sobiranista aprovada per la Cambra catalana el 23 de gener del 2013. Dos mesos més tard, el 8 de maig del 2013, el Constitucional va deixar en suspens la declaració fins a arribar a una sentència.