"¡Visca Suárez! ¡Apreneu-ne una mica!"

Els ciutadans han acomiadat l'expresident del Govern amb aplaudiments i visques al pas del seguici fúnebre

El primer president de la democràcia serà enterrat a la catedral d'Àvila, on ja descansa la seva dona

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / Madrid

Membres dels tres exèrcits --Armada, Terra i Aire-- i de la Guàrdia Civil han acomiadat amb honors d'Estat el fèretre d'Adolfo Suárez al sortir per la Porta dels Lleons del Congrés dels Diputats, on una banda militar ha tocat l'himne nacional. El seguici fúnebre s'ha dirigit després fins a la plaça de Cibeles des d'on sortirà cap a Àvila, a la catedral de la qual descansarà el primer president de la democràcia al costat de la seva dona, Amparo Illana.

El fèretre amb les restes mortals de Suárez han sortit del Congrés a les 11.00 hores entre aplaudiments de milers de ciutadans que s'han congregat per dir l'últim adéu a l'home que, amb el Rei, va pilotar la transició.

A l'escalinata de la Porta dels Lleons --que només s'obre en ocasions solemnes-- s'hi han col·locat els familiars i gent pròxima a Suárez; els membres de les Meses del Congrés i del Senat i altres autoritats, entre les quals hi havia diversos ministres del Govern; els presidents de Castella-la Manxa, Aragó, Galícia, Madrid, Extremadura i Andalusia; l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella; líders dels principals partits polítics, diputats i representants del poder judicial.

Una vegada posat el fèretre sobre l'armó d'artilleria, ha recorregut el passeig del Prado fins a Cibeles. Els familiars de Suárez anaven darrere l'armó, just després del president del Govern, Mariano Rajoy; el president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada, i el del Senat, Pío García-Escudero. Darrere seu, els membres del Govern i la resta de diputats.

Consignes dels ciutadans

El seguici ha avançat amb un silenci estremidor, només trencat pels aplaudiments del públic, després de l'himne, que no ha pogut passar de la plaça de Neptú, a l'inici de la Carrera de San Jerónimo. A l'arribada del fèretre on l'esperava el públic, tot han estat aplaudiments i visques a la figura de l'homenatjat. "¡Visca Suárez! ¡Apreneu-ne una mica!", han cridat els congregats quan han vist Rajoy i els membres del seu Govern.

Altres de les consignes que s'han pogut escoltar al pas per un pleníssim passeig del Prado han estat "¡Gallardón, dimissió!", "¡Visca Suárez! ¡Fora aquest Govern!".

A l'arribada a Cibeles, Suárez ha estat acomiadat amb salves d'honor i una desfilada, rematat amb una descàrrega de fuselleria. Cap a les 12.00 hores, el cotxe fúnebre ha sortit cap a Àvila. La catedral d'aquesta ciutat acollirà a partir de les 13.00 hores la cerimònia religiosa de comiat de l'expresident i estarà dirigida pel bisbe de la diòcesi, Jesús García Burillo. El taüt serà dipositat al passadís central de la catedral i, quan s'acabi l'acte, serà conduït al claustre, on Suárez reposarà amb la seva dona.

Més de 30.000 ciutadans a la capella ardent

 

Notícies relacionades

La capella ardent d'Adolfo Suárez ha quedat tancada a les 10.00 hores, després de 24 hores de mostres de respecte, admiració, gratitud i afecte per part de les institucions més altes, els partits polítics i més de 30.000 ciutadans que han passat pel Congrés a retre homenatge a l'expresident.

En el moment en què s'ha tancat la capella, un sacerdot d'Àvila ha resat un respons per l'etern descans de Suárez en la intimitat de la família i de les persones més properes.