Rafa Zuher, condemnat de l'11-M, expulsat al Marroc després de sortir de la presó

Ha abandonat la presó de Puerto 1 (Cadis) en un furgó policial una hora després que quedés extingida la seva condemna

La Policia escorta Rafa Zuher fora d’Espanya. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts

L'exconfident de la Guàrdia Civil Rafa Zuher, condemnat per subministrar els explosius amb què es van cometre els atemptats de l'11-M, ja ha sortit de presó després de complir la pena i immediatament ha estat expulsat per la policia, que l'ha traslladat a Tànger.

Amb la seva llibertat, després d'haver estat 10 anys a la presó, ja són cinc els condemnats per l'acció terrorista de l'11 de març del 2004 a Madrid que han sortit de presó, mentre que 13 més segueixen reclosos en centres penitenciaris.

Zuhier ha abandonat la presó de Puerto 1 (Cadis) en un furgó policial, que l'ha recollit dins del mateix recinte penitenciari cap a la una de la matinada, una hora després que quedés extingida la seva condemna.

Tan aviat com ha estat excarcerat, i com ja havia assenyalat hores abans el ministre de l'Interiorministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, la policia l'ha expulsat i conduït fins a Tànger, cap a les 2.30 hores de la matinada.

Des del furgó, Zuhier, que vestia xandall i el mocador palestí --kufia-- i portava una bossa d'esports, ha estat traslladat en un avió del Cos Nacional de Policia a la ciutat marroquina.

El titular d'Interior s'ha posat en contacte aquest mateix matí amb les associacions de víctimes per comunicar-los l'expulsió i ha conversat amb les presidentes de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Ángeles Pedraza, i de l'Associació 11-M Afectats pel Terrorisme, Pilar Manjón, que havien expressat el seu desig que Zuhier fos expulsat quan sortís de la presó.

Totes dues han mostrat el seu alleujament i la seva satisfacció per la sortida d'Espanya de l'exconfident de la Guàrdia Civil, han subratllat a Efe fonts d'Interior.

Pedraza, que va perdre una filla en els atemptats, va dirigir a finals de gener un escrit a la secció segona de la Sala Penal de l'Audiència Nacional per sol·licitar que es procedís "a l'expulsió immediata del penat, ja que ha estat condemnat per conducta dolosa que constitueix delicte castigat amb pena privativa de llibertat superior a l'any".

Manjón, que també va patir la pèrdua d'un fill en aquestes accions terroristes, va assegurar recentment que la seva associació s'havia personat en la sol·licitud d'expulsió de Zuhier al seu país, el Marroc.

No obstant, per a l'advocat de l'excarcerat, Antonio Alberca, a més d'haver-se conculcat els "drets fonamentals", l'expulsió de Zuhier ha estat "irregular" i ha intentat "evitar el control jurisdiccional", tal com ell hauria desitjat.

Antonio Alberca ha explicat que a Zuhier se li hauria d'haver aplicat el règim de ciutadans comunitaris o familiars seus, ja que des de fa uns mesos està casat amb una dona espanyola.

Segons aquesta normativa, el marroquí hauria tingut un termini d'un mes per abandonar voluntàriament el territori espanyol, tret de "casos d'urgència degudament justificada", ha destacat l'advocat.

El lletrat ha dit que no ha tingut accés a la resolució d'expulsió, i per tant no ha tingut informació sobre com s'ha realitzat, ni opció a recórrer-la ni sol·licitar mesures cautelars.

Zuhier va ser condemnat el 31 d'octubre del 2007 a 10 anys de presó per un delicte de col·laboració amb la cèl·lula islamista que va cometre els atemptats de l'11-M.

La sentència va donar per provat que Zuhier va actuar com a intermediari entre l'exminer asturià José Emilio Suárez Trashorras, que va subministrar els explosius, i Khamal Ahmidan, líder de la cèl·lula que va cometre els atemptats, però el va absoldre de cooperació necessària en els atemptats.

Notícies relacionades

Aquesta mateixa setmana Zuhier va escriure una carta en què deia que confiava que algun dia se sàpiga "la verdadera veritat" de la tragèdia terrorista i que volia "deixar clar a la societat espanyola" que sortia "de la injusta condemna amb la consciència superneta de no haver fet mal a ningú i menys a un poble que m'ha tractat bé".

"Sé que és difícil creure un moro --afegeix Zuhier--, però us asseguro que els perillosos són els que ordenaven cada pas, aquells que ens han mentit, enganyat i finalment sentenciat perquè no se sàpiga la veritat", subratllava.