Testimonis del 'cas Puig Antich' revelen dades de l'última execució del franquisme

Un dels testimonis assenyala que la policia li va ordenar muntar un sumari a mida amb el beneplàcit de la Justícia Militar de llavors

El periodista Jordi Panyella, autor del llibre ’Salvador Puig Antich, cas obert’, en la presentació d’aquest dimecres, 29 de gener, a la . EFE / TONI GARRIGA

El periodista Jordi Panyella, autor del llibre ’Salvador Puig Antich, cas obert’, en la presentació d’aquest dimecres, 29 de gener, a la . EFE / TONI GARRIGA / EFE / TONI GARRIGA

2
Es llegeix en minuts

Revelacions de testimonis en el llibre 'Salvador Puig Antich, cas obert' permeten conèixer noves dades del procés contra l'últim executat en el garrot vil. Un company de militància, infermeres i un ajudant del jutge instructor han parlat per primera vegada dels fets que van tenir lloc fa 40 anys, i els seus testimonis servirien per desmuntar la versió oficial i demostrar que es van manipular proves clau del sumari.

"El que més indigna d'aquest cas és que en cada prova presentada es pot veure la manipulació dels fets", ha explicat l'autor, el periodista Jordi Panyella, en la presentació del llibre, aquest dimecres a la Model. L'acte ha tingut lloc a dos-cents metres de la sala on Puig Antich va ser executat el 2 de març de 1974, amb 25 anys i acusat de l'assassinat del policia Francisco Anguas.

Un dels testimonis que aporten noves dades és el company de militància de Puig Antich Xavier Garriga i Paituví. "La veritat és aquesta: la policia només tenia un objectiu: amagar les bales que els mateixos agents van disparar [...] ¡Van voler amagar el verdader responsable de la mort de Francisco Anguas!", apunta en el llibre.

Documents guardats en un armari

L'alferes Enric Palau, per la seva part, relata que agents de policia li van ordenar treure la documentació del cas i muntar un sumari a mida, amb el beneplàcit de la Justícia Militar de llavors, que finalment es va entregar al consell de guerra i que, segons explica el periodista, està guardat en una caixa forta del Govern Militar. "Els de la policia tampoc volien que l'autòpsia formés part del sumari, encara que al final l'hi van incorporar [...] Hi havia un armari on s'acumulaven els documents que no es van incloure en el sumari, i un cop que es va celebrar el judici els van treure d'allà [...] Segur que els van fer destruir", ha relatat Palau en el llibre.

La investigació també intenta desmuntar la declaració "de gairebé vuit folis" que suposadament va fer Puig Antich a l'hospital i que, segons es desprèn dels testimonis, havia de ser "induïda per la policia". Les infermeres que el van cuidar recorden que "difícilment hauria pogut fer front a un interrogatori" perquè, a causa d'un tret que havia rebut a la cara, "tenia la boca cosida" i gairebé no podia parlar.

Un altre testimoni que prefereix mantenir-se en l'anonimat revela que, dels dos metges que van firmar l'autòpsia, només un hi va estar present i es va fer "amb el cadàver dintre d'un taüt" que van posar "a sobre d'una taula de la comissaria".

Investigació de la justícia argentina

Notícies relacionades

Després de diversos recursos desestimats a Espanya pel Tribunal Suprem i el Constitucional, els familiars de Puig Antich han hagut de recórrer a la justícia argentina, que ha reobert el cas per delictes contra la humanitat. La jutge María Servini investiga els crims i desaparicions del franquisme entre els anys 1936 i 1977.

L'autor del llibre, periodista del diari 'El Punt Avui', ha assenyalat que "judicialment el cas no es reobre" a Espanya "perquè als magistrats del Tribunal Suprem el passat franquista els és massa proper".