ENFRONTAMENT INSTITUCIONAL

Mas saluda fredament Rajoy i se'n va del fòrum sense escoltar el seu discurs

El president català intercanvia unes paraules amb el cap de l'Executiu, però es mostra molt més distès amb el ministre Margallo

Artur Mas rep Mariano Rajoy. Darrere seu, el ministre García-Margallo i Jorge Moragas, avui al palau de Pedralbes.

Artur Mas rep Mariano Rajoy. Darrere seu, el ministre García-Margallo i Jorge Moragas, avui al palau de Pedralbes. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

Una freda encaixada de mans entre el president català, Artur Mas, i el cap de l'Executiu central, Mariano Rajoy, al Palau de Pedralbes ha estat la imatge del nou episodi de distanciament entre la Generalitat i el Govern central. Mas ha esperat l'arribada de Rajoy en l'obertura del Fòrum Econòmic del Mediterrani Occidental abans d'anar al Parlament per participar en el ple. El cap del Govern no s'ha quedat a escoltar, doncs, el discurs del president espanyol com a resposta a la negativa d'aquest de no accedir a modificar el programa del fòrum perquè Mas pogués pronunciar unes paraules de benvinguda als assistents.

El president ha arribat al Palau de Pedralbes a les 9.00 hores i, després de saludar els participants en el fòrum, cap a les 10.15 hores s'ha dirigit a l'entrada lateral, on estava previst que arribés Rajoy. Després d'esperar-lo cinc minuts, un Mas amb aspecte seriós ha encaixat amb el president del Govern central, més somrient que el president de la Generalitat. Mas ha dirigit unes paraules durant dos minuts a Rajoy, i després aquest ha saludat l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el president, el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo.

A la foto de grup realitzada a l'interior del palau, Mas s'ha col·locat entre Rajoy i Margallo i, encara que ha tornat a intercanviar unes paraules amb el president del Govern, s'ha mostrat molt més distès amb Margallo, amb qui ha arribat a fer broma durant alguns instants. Després de la instantània, els dos presidents han mantingut una conversa d'uns deu minuts, per dirigir-se després junts a la sala on tindrà lloc l'obertura del fòrum. Mas se n'ha anat al Parlament, com estava previst, sense quedar-se a escoltar el discurs de Rajoy.

Fonts de la Generalitat han explicat que la conversa entre Mas i Rajoy ha estat la de "dues persones educades que s'han saludat" i que s'ha limitat a ser de caràcter "protocol·lari", informa Fidel Masreal.

La plantada a Santamaría

El portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, que va considerar un "error" la decisió de l'Estat, va avançar aquest dimarts que el president assistiria al fòrum i rebria els participants, però que després aniria al Parlament, i per això no es quedaria a seguir el discurs de Rajoy. Aquest nou episodi d'enfrontament entre les dues administracions s'afegeix al de la setmana passada, quan Mas va decidir no assistir a un acte de la patronal Foment del Treball perquè no el presidiria ell, sinó la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, com a presidenta en funcions perquè Rajoy participava en la Cimera Iberoamericana de Panamà.

Primera visita des del juny

Notícies relacionades

L'anterior visita del president del Govern a Catalunya va ser el 15 de juny, quan va participar en unes jornades del PP sobre emprenedors a Tarragona. És la primera, doncs, després de la Via Catalana de l'Onze de Setembre, després de l'intercanvi de cartes entre els dos dirigents sobre la convocatòria de la consulta sobre l'autodeterminació i després de l'elaboració per part de la Generalitat de l'informe de greuges de l'Estat amb Catalunya.