DEBAT DE PRESSUPOSTOS

ERC adverteix a Montoro que la consulta tindrà data i pregunta "en setmanes"

"La pregunta podria ser: '¿Està a favor de la independència de Catalunya?'", explica Bosch

El ministre contesta que la independència portarà "un retrocés econòmic molt important"

El portaveu d’ERC, Alfred Bosch, en la seva intervenció en el debat sobre els Pressupostos, aquest dimecres.

El portaveu d’ERC, Alfred Bosch, en la seva intervenció en el debat sobre els Pressupostos, aquest dimecres. / Paco Campos (EFE)

3
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / Madrid

La concreció del referèndum d'autodeterminació és qüestió de molt poc temps, ha advertit aquest dimecres, durant el debat dels Pressupostos, el portaveu parlamentari d'ERC, Alfred Bosch, al titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro. El republicà ha delimitat fins i tot la pregunta que es formularà, sobre la qual hi ha divergències entre els partits catalans. De fet, al portaveu de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, ha retret a ERC que torni a "despenjar-se" del consens plasmat al Parlament. “Nosaltres solucionarem aquest problema en una urna. Molt aviat, en qüestió de setmanes, vostès tindran aquí la pregunta i la data. La pregunta pot ser una cosa així com: ‘¿Està a favor de la independència de Catalunya?’”, ha anunciat al Govern el dirigent republicà. La resposta del ministre ha estat molt similar a la que havia donat el dia anterior. "Qui es vulgui separar que sàpiga que l'espera un retrocés econòmic molt important", ha dit. Però aquest perjudici no només el patiria Catalunya, ha continuat. També Espanya i el conjunt de la UE.

Bosch ha subratllat la contradicció que, al seu parer, comporta el discurs de Montoro respecte a Catalunya. Per un costat, ha assenyalat, fa un “cant a la voluntat dels catalans per sumar-se a aquest esforç comú per sortir de la crisi”. Per un altre, com a “càstig per les intencions díscoles d'una part majoritària de Catalunya”, aprova uns pressupostos en què l'autonomia és castigada. 

Estratègies "de seducció"

“Els catalans cada vegada ho tenim pitjor, i aquesta és la seva estratègia de seducció per sortir junts d'aquesta crisi. Vostè s'ha de llevar cada matí pensant com pot seduir els catalans. Doncs destinem 0 euros a l'estació de la Sagrera. ¿Què li dedicarem a l'estació de Sants? També 0 euros. O el tren Barcelona-Puigcerdà, que circula més lent ara que quan es va inaugurar fa 100 anys. Vostès són uns seductors de raça”, ha dit el portaveu d'ERC. 

"¿Per què volen la independència? ¿Perquè els seus ciutadans retrocedeixin i surtin d'Europa, on fa molt fred? La independència pot ser un sentiment, i ho és, respectable, però també se n'han d'explicar les conseqüències. La independència seria un retrocés per a aquests pobles, però també per a Espanya i el conjunt d'Europa. No ens espera més que més crisi i retrocés a l'Estat del benestar", li ha contestat Montoro, que ha atribuït l'auge de l'independentisme a una única causa: la mala conjuntura econòmica. "La regla d'or de la història d'Espanya és que quan no hi ha prosperitat, augmenta el separatisme", ha sostingut. 

Notícies relacionades

Just després, ha passat a carregar tota la responsabilitat de la salut econòmica per la qual passa Catalunya a la gestió de l'anterior Govern. "Catalunya té un gran problema en l'accés al finançament dels mercats. ¿Sap per què? Perquè hi ha hagut un tripartit. ERC, cada vegada que governa, deixa la seva empremta. I això és el que han de saber els catalans. Ja ho van demostrar vostès amb el forat immens que van deixar a Catalunya. Ara el Govern català depèn d'ERC. Bé, bé. La política és aquí. Si hi ha un problema a Catalunya no és pel problema endèmic de finançament. Perquè vostès, els d'ERC, van recolzar el sistema", ha afegit Montoro, que ha acabat amb aquest desig: "Junts en podem sortir amb més ímpetu i amb més força. Separats no en sortirem mai". 

El mandat del Parlament

L'advertència de Bosch, d'altra banda, no ha caigut bé a Duran, que l'ha qualificat d'"error" després de recordar la tendència dels republicans a desentendre's al Congrés del que es fa al Parlament, on hi ha un mandat perquè els partits que recolzen sense fissures la consulta facin passos conjunts. El líder d'Unió ha posat com a exemple la proposició no de llei presentada fa un parell de setmanes per ERC amb Amaiur i el BNG perquè l'Estat autoritzés els referèndums d'autodeterminació. "Hem de ser conscients que o es fa entre tots o això no ens porta enlloc. ERC ha de ser conseqüent amb el que aprova el Parlament", ha assenyalat el democristià.