El TSJC arxiva la causa contra el diputat de CiU Ferran Falcó pel 'cas Adigsa'

L'alt tribunal assenyala que no hi ha cap indici que cometés un delicte de malversació de fons

1
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / Barcelona

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha arxivat el procés judicial obert contra el diputat de CiU Ferran Falcó Isern, fins ara imputat per la presumpta malversació de fons en l'etapa en què va presidir l'empresa pública i el suposat cobrament de comissions. El cas tornarà novament al jutjat d'instrucció que va posar en marxa la investigació perquè decideixi què ha de fer amb la resta d'encausats. L'alt tribunal assenyala en el seu acte que no hi ha "cap indici probatori" contra el polític nacionalista.

La investigació contra quatre exalts càrrecs d'Adigsa durant els governs de Jordi Pujol, a més de constructors i intermediaris, es va reactivar a principis d'aquest any després que la Fiscalia de Barcelona presentés la querella. La magistrada del TSJC Núria Bassols va prendre declaració el 23 de maig com a imputats a Falcó, que va ser president de l'empresa pública entre el 2002 i el 2004, i a l'exconseller delegat Josep Antoni Fontdevila. Segons el ministeri públic, durant aquell període es van pagar presumptament comissions de fins al 20% per a la realització de les obres de manteniment i rehabilitació de vivendes d'Adigsa. El diputat va negar el cobrament o pagament de comissions. Les indagacions també inclouen la suposada sobrevaloració de pisos que van ser comprats per l'empresa de la Generalitat per oferir-les posteriorment a joves en règim lloguer.

Notícies relacionades

La magistrada destaca en l'acte d'arxivament que Adigsa era una empresa amb un gran volum de feina que, en aquella època, tenia unes 75.000 vivendes de promoció pública i protecció oficial, fet que "condueix novament a la impossibilitat de presumir" que el president d'aquesta companyia "hauria de conèixer, o si fos el cas participar, en les irregularitats" que s'investiguen. I incideix que els tràmits administratius que s'han posat en entredit (l'adjudicació a determinats constructors d'obres de rehabilitació de pisos) finalitzaven en el conseller delegat d'Adigsa, Josep Antoni Fontdevila, un dels imputats, i no arribaven al president de l'empresa, Ferran Falcó.

La jutge conclou que "no s'han trobat indicis en tota la causa d'una suposada intervenció, ni tan sols de fet" que Falcó, defensat per l'advocat Xavier Melero, "fos coneixedor de cap sistema de contractació irregular", donat el perfil institucional del president del consell d'administració d'Adigsa. Per tant, afegeix, tampoc podia ser coneixedor de l'activitat que desenvolupava l'intermediari que suposadament va cobrar les comissions.