Pérez de los Cobos va estripar un exemplar de la Constitució quan era jove

El setmanari 'El Temps' publica un ampli reportatge sobre el passat fosc del president del Tribunal Constitucional

Un extens reportatge del setmanari ’El Temps’ destapa els episodis més foscos del president del TC.

Un extens reportatge del setmanari ’El Temps’ destapa els episodis més foscos del president del TC.

2
Es llegeix en minuts

A més de tenirel carnet del PP, el president delTribunal Constitucional,Francisco Pérez de los Cobos, carrega sobre seu altres episodis més foscos, un dels quals vinculat a la mateixaConstitucióque al seu dia va jurar i que avui protegeix. Segons explica un antic company de classe del president del TC, un dia va estripar un exemplar de laCarta Magna que una professora havia donat als alumnes després de ser aprovada. Va ser el 1978, quan tenia 16 anys, a la seva localitat natal deIecla (Múrcia). Horecull el setmanari 'El Temps'El Tempsen un ampli reportatge de la periodistaVioleta Tena sobre el passat fosc del magistrat.

"Va finalitzar la classe i, al sortir de l'institut, en un punt ben visible per a tothom, va estripar i va llençar a terra el seu exemplar de la Constitució", relata l'antic company de Pérez de los Cobos. Un episodi que, malgrat el temps, no passa desapercebut. El setmanari recull la reacció de Pepe Santa, que va ser líder delPartit Comunista al municipi murcià: "Una persona que en la joventut va estripar la Constitució és, avui, president del TC. Els que menys creien en la democràcia en són, teòricament, els màxims garants. ¡Quines coses hem de veure!".

La professora que els va entregar la Constitució és la mateixa que, segons expliquen a 'El Temps' els que van anar a classe amb ell, va coprotagonitzar amb Pérez de los Cobos un altre episodi. La mestra els va encarregar un treball escolar, que Pérez de los Cobos va llegir davant de tota la classe i que va acabar amb una frase una mica controvertida. "La professora li va preguntar d'on havia tret aquella expressió, i ell va respondre que d'un discurs de Blas Piñar", recorden.

Per a l'extens reportatge, la periodista valenciana s'ha desplaçat fins a Iecla i ha recollit altres dades, com la seva implicació en la campanya contra la Constitució. Tot i no tenir edat legal per votar, molts dels que van coincidir amb Pérez de los Cobos asseguren que va participar activament en la campanya a favor del 'no' en el referèndum constitucional.

Influència familiar

"Així com un repeteix els gestos del pare i dels avis, també repeteix, naturalment perquè són seves, les característiques del seu poble", va pronunciar el president delTC durant una celebració delDia de la Constitució. I segurament és aquesta influència familiar la que va determinar les seves inclinacions ideològiques. "La majoria d'entrevistats coincideixen que es va criar en una família ultraconservadora, afecta al règim franquista i vinculada a la ultradretana i nostàlgica Fuerza Nueva", assenyala Tena. 

Notícies relacionades

Va ser precisament aFuerza Nueva--el partit d'extrema dreta fundat perBlas Piñar-- on el seu pare, Antonio, va intentar fer carrera política. En leseleccions generals del 1977, va ser el quart en la llista deMúrciade la coalicióAlianza Nacional del 18 de Julio. Tot i el discret 0,37% de l'escrutini en els resultats globals, el partit va arribar fins al 3,35% de vots a Iecla.

En aquest sentit,Pascual López Ibáñez, veí dels Pérez de los Cobos i fundador d'Aliança Populara la localitat, assegura que "era una família conservadora i molt catòlica". No obstant, afirma que "no es va significar mai".