LA GESTIÓ DE L'EXECUTIU CATALÀ

El malestar per la crisi aboca al suspens Mas i el seu Govern

El líder de CiU no arriba a l'aprovat, que sí obtenen Junqueras, Herrera i Fernàndez

Forta divisió d'opinions sobre l'evolució del país en els pròxims anys

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO
BARCELONA

Amés a més del desafiament independentista, l'altre factor que impacta sobre el mapa polític català fins a transformar-lo és la crisi econòmica. Una vegada més, el baròmetre del GESOP posa de manifest el neguit dels catalans respecte del futur econòmic a curt termini, i això repercuteix sobre la valoració general del Govern i, més en concret, del president de la Generalitat, la figura del qual, amb independència de qui l'ostentava, solia obtenir la butlla de la ciutadania. Però pesa massa la percepció, de 8 de cada 10 entrevistats, que Catalunya ha empitjorat en els últims 12 mesos, en què s'han succeït les retallades, s'ha reduït a la mínima expressió l'acció legislativa de l'Executiu i CiU va obtenir un sonor fracàs a les urnes. I no hi ha una majoria clara que vegi la llum al final del profund túnel.

Un 41% dels catalans són optimistes i creuen que la situació millorarà en els pròxims dos anys, però segueixen sent més els pessimistes: el 43% no veu motius per esperançar-se. Els resultats són similars a l'anterior sondeig, del gener, encara que creixen lleugerament els pessimistes en detriment dels optimistes. Aquest malestar es tradueix en una opinió majoritàriament negativa de la gestió del Govern: un 42,7% suspèn el Gabinet d'Artur Mas i solament un 24,6% l'aprova. Un terç dels sondejats mostra indiferència sobre aquest extrem.

Si la mala imatge de l'Executiu es reflectia ja en anteriors enquestes, la novetat en aquesta ocasió és el debilitament de la figura de Mas. És el primer cop en tota la sèrie de baròmetres del GESOP, des d'octubre del 2006, que el líder de CiU no arriba a l'aprovat. La seva nota és de 4,8, dues dècimes menys que al gener, i se situa en quarta posició, per darrere d'Oriol Junqueras (ERC), Joan Herrera (ICV-EUiA) i David Fernàndez (CUP). El líder republicà i soci de governabilitat de Mas continua al capdavant amb un 5,6, tot i que retrocedeix tres dècimes respecte del trimestre anterior. Herrera millora una dècima (5,2) i Fernàndez repeteix el 5 que va treure la primera vegada que se'l va valorar.

MARQUES ESTABLES / També repeteixen marca el socialista Pere Navarro (3,9) i el líder de Ciutadans, Albert Rivera (3,5). La popular Alicia Sánchez-Camacho es precipita, amb un 2,4, a la seva cota més baixa en sis anys. Junqueras i Rivera són els polítics més ben valorats pel seu propi electorat, mentre que Navarro se situa a l'extrem contrari. Els votants del PSC atorguen al seu líder un aprovat justet (5,2) i puntuen millor l'ecosocialista Herrera (5,5). Aquest fenomen es dóna també en l'electorat del PPC, que valora millor Rivera (6,8) que Sánchez-Camacho (6). I entre els votants de CiU, Junqueras, amb un 6,6, trepitja els talons a Mas (6,8).

Notícies relacionades

Per altra part, més de la meitat dels enquestats (55,4%) creuen que Mas no està sent un bon president, mentre que quatre de cada 10 (39,9%) diuen el contrari. Aquests resultats són molt similars als de fa cinc mesos. Com a bons aliats parlamentaris, els votants de CiU i ERC són els que més bona percepció tenen del cap de l'Executiu. La polarització és total a la resta de l'oposició, on predominen les crítiques.

També són els electorats nacionalista i republicà els que veuen el futur a curt termini amb més optimisme, tot i que a això se sumen els votants ecosocialistes.