AVALUACIÓ DE L'ALIANÇA DE GOVERNABILITAT

Dubtes i suports

El recolzament d'ERC a CiU genera respostes contradictòries segons la pregunta

Els catalans aproven el pacte però dubten de l'eficàcia

3
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA
BARCELONA

El pacte d'estabilitat parlamentària que van firmar al desembre CiU i ERC, i en general el paper que hauria de desenvolupar la força republicana en l'actual context, genera respostes contradictòries entre els catalans, molt en funció del que se'ls pregunti. A manera de resum ràpid es pot dir que els enquestats recolzen per poc el pacte, que majoritàriament, no obstant, dubten de la seva eficàcia i que, també de manera majoritària, afirmen que ERC ha de recolzar el Govern i no fer oposició. Item més. La principal mesura que preveu l'acord firmat entre Artur Mas i Oriol Junqueras, la convocatòria d'una consulta d'autodeterminació, tampoc es considera més prioritària que, per exemple, un nou acord de finançament. La crisi colla.

El 45% dels enquestats creuen que el pacte és positiu, pel 41,5% que opina el contrari. El recolzament cau respecte al gener, on es va arribar a un resultat de 53,3% a 38%. En l'anàlisi per electorats, el que ho veu amb més bons ulls és el republicà: el 83% dels que van optar per la papereta d'ERC el 25-N recolzen l'acord. Els de CiU són el 69,3%, gairebé les mateixes xifres que els de la CUP (68,2%).

Indiscutible i aclaparador

La visió negativa de l'entesa entre CiU i ERC triomfa de manera indiscutible entre els que van votar el PP (87,3) i Ciutadans (86,2%). De manera aclaparadora entre els socialistes (60%) i simplement és l'opció més elegida entre els votants d'ICV (45,7%).

Ara bé, si es pregunta sobre l'eficàcia que els enquestats adjudiquen al pacte com a garant de l'estabilitat al Govern, el 59,1% opinen que poca o cap, pel 35,3% que n'hi concedeixen molta o bastant. Els que més fe tenen en l'acord són, una altra vegada, els republicans: el 69,2% consideren que sí, que el pacte dóna estabilitat. A CiU s'acosten a la divisió d'opinions (54, 9% a 42,8%). La resta no dóna cap tipus de crèdit a l'aliança entre els dos primers partits al Parlament.

Els votants de la CUP, que recolzaven majoritàriament el pacte, creuen en un 59% que no dóna estabilitat. ICV-EUiA (72,9%), PSC (78%), i Ciutadans (82,7%) van darrere del PP (92,8%) en la llista dels escèptics.

Tercer capítol. El paper d'ERC en aquesta legislatura. ¿Ha de mantenir el suport al Govern o dedicar-se a fer oposició? El 58,3% de les persones enquestades s'inclinen per la primera opció, pel 31,3% que preferiria que els republicans es dediquessin a fiscalitzar críticament l'acció del Govern. Els votants de la CUP (45,5% a 45,5%) i els del PSC (44% a 45%, a favor de la postura crítica dels republicans) estan gairebé perfectament dividits. La força amb més percentatge de partidaris que es mantingui l'aliança Mas-Junqueras és CiU (84,7%). Mentrestant, els republicans tenen un 26% d'electors que desitjarien passar a l'oposició. L'última paradoxa: hi ha més votants del PP (36,4%) que d'ICV-EUiA (32,9%) que creuen que el paper d'ERC ha de ser recolzar Mas.

La prioritat

Notícies relacionades

Per al 48,8% dels catalans la prioritat a l'hora de negociar amb l'Estat seria un nou pacte de finançament, pel 44,1% que opten per la consulta. Els electorats de CiU (53%), ERC (77,6%) i la CUP (63,6%) es queden amb l'autodeterminació. Això sí, la federació nacionalista compta amb un 40% que preferiria encarrilar un nou sistema de finançament. Es podria interpretar que en alguns casos pugui tractar-se d'un exercici de pragmatisme veient que la possibilitat de negociar amb l'Estat una possible autodeterminació de Catalunya té poques opcions d'èxit. Ciutadans (86,2%), el PP (76,4%) i el PSC i ICV-EUiA (amb més afany fins i tot aquests últims, un 62,9% pel 61% dels socialistes) advoquen per anteposar la negociació per arribar a un nou pacte fiscal.

Finalment, els catalans consideren que no és bo que el Govern encara no hagi presentat els pressupostos. Fins al 73,4% ho troba negatiu per al país, i només el 15,1% creu que és positiu. El 64,2% dels electors de CiU i el 61,7% dels d'ERC no estan convençuts de la decisió que ha pres l'Executiu amb el suport dels republicans.