Esmorzar col·loqui a Barcelona

Monago: «Catalunya viu en un permanent estat d'excepció»

El president extremeny relaciona l'independentisme amb les retallades

«És Andalusia la que gasta més del que rep, apuntin bé el tret», afirma

El president extremeny, José Antonio Monago, ahir, a Barcelona.

El president extremeny, José Antonio Monago, ahir, a Barcelona. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE
BARCELONA

Per més culer que sigui i per més que expliqués que té més família a Catalunya que a la seva terra, José Antonio Monago va pronunciar ahir un discurs a Barcelona conscient que no jugava precisament a casa. Ho va assumir en la seva intervenció i l'hi va demostrar abans el seu presentador, el president de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya, Daniel Martínez. «Distem ideològicament i, com a català, no em fa especialment feliç quan ens converteix en objecte d'alguna de les seves andanades polítiques», li va advertir aquest. No obstant, lluny d'empetitir, de fer-sechiquininoque dirien en castúo, el president de la Junta d'Extremadura es va mantenir ferm en els seus atacs al Govern d'Artur Mas, a l'independentisme i a qualsevol tracte diferent d'altres comunitats respecte de la seva.

Monago no va comptar amb la companyia dels més alts membres del PPC (el màxim representant va ser el president dels populars a Barcelona, Antoni Bosch). Tampoc va anar cap conseller a escoltar-lo (el ple del Parlament era una excusa perfecta per absentar-se'n). En qualsevol cas, els assistents a l'acte organitzat per Nueva Economía Fórum no es van avorrir en absolut. «L'independentisme és l'autèntic responsable de les retallades de les polítiques de cooperació a Catalunya -va proclamar el president extremeny-. I no cal que em facin un consell de guerra per dir això, però el permanent estat d'excepció en què viu Catalunya des de fa anys l'allunya de la resta d'Espanya i la separa d'Europa».

Notícies relacionades

Un estat d'excepció, recordem-ho, és aquell en què se suspenen certs drets a causa d'una situació d'alarma. I parlant de drets, Monago va defensar el seu «a discrepar». I el va exercir fins i tot demostrant les seves diferències no només amb la Generalitat, sinó també amb l'Executiu central i amb altres autonomies governades pel PP sobre les propostes d'un repartiment asimètric del dèficit. «Vam acordar un dèficit igual per a tots. No entenc aquests canvis de rumb. Em sembla un engany als que han complert», va sub-ratllar traient pit de la seva gestió. «Avui es demana un dèficit a la carta i demà, un finançament a la carta. Extremadura consumeix només el 3% de l'energia que produeix. Imaginin-se què passaria si féssim una apagada», va rematar en defensa de la igualtat i la solidaritat territorial.

«NO SÓC UN ANTICATALÀ FURIBUND» / Segons el líder extremeny, ell no és «l'anticatalà furibund que dibuixen alguns». Ell, va afirmar, l'únic que fa és defensar els seus «aquí i a la Xina» i, si cal, llançant dards a la Junta que presideix el socialista José Antonio Griñán. «Estic d'acord amb els catalans a criticar a qui rep, però a qui rep i després es gasta més del que rep; i aquesta no és Extremadura, és Andalusia, així que apuntin bé el tret», va manifestar. Instants després va sortir al pas del dèficit fiscal que pateix Catalunya al·legant que «l'esforç fiscal el fan les persones i no els territoris» i afegint una pregunta: «¿Qui fa més esforç fiscal, aquest que els parla o un parat català?