La precampanya catalana

ICV proposa una renda mínima garantida

Herrera insta a recuperar l'impost de successions per finançar la prestació

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

En el marc dels actes del dia internacional contra la pobresa, el líder d'ICV i candidat a la presidència de la Generalitat, Joan Herrera, va avançar ahir la que serà una de les propostes centrals del seu programa electoral per a les eleccions del 25 de novembre: la implantació en la pròxima legislatura d'una «renda mínima garantida de ciutadania», d'una mica més de 600 euros, per impulsar la lluita contra la pobresa i que es podria finançar de manera parcial amb la recuperació de l'impost de successions.

El líder ecosocialista va considerar prioritari modificar l'actual prestació de la renda mínima d'inserció i va acusar el Govern presidit per Artur Mas d'haver «aconseguit en poc temps tenir la xifra rècord en matèria de pobresa» i haver incrementat les desigualtats entre pobres i rics. I com a alternativa a les polítiques actuals, Herrera va llançar la seva proposta d'una renda mínima garantida per a les persones que no disposin de cap ingrés i que es trobin per sota del llindar de la pobresa. L'anomenada renda garantida de ciutadania és una antiga reclamació de diferents entitats socials, que advoquen perquè les famílies que acreditin uns ingressos inferiors a l'indicador de renda de suficiència s'assegurin aquesta prestació econòmica.

Notícies relacionades

Herrera va indicar que el cost d'implantar aquesta nova renda mínima podria finançar-se amb la recuperació de l'impost de successions per a les rendes més altes, que suposaria uns ingressos d'entre 400 i 500 milions d'euros. «No en tenim prou amb la recuperació de l'impost, però sí que serviria per impulsar» l'ajuda. La renda mínima seria de 663,97 euros i variaria en funció del nombre de membres de cada família amb dret a percebre-la. ICV calcula que es podria donar cobertura a 30.000 famílies de tres membres.

«Avui en dia a Catalunya hi ha més desigualtats, hi ha més pobres però els rics són més rics, i això és perquè hi ha sectors als quals no s'està exigint res», va lamentar el líder d'ICV, que va afegir que mentre a Madrid «CiU aprova l'amnistia fiscal per als que defrauden», a Catalunya «persegueix els que cobren la renda mínima d'inserció». Per parlar sobre aquesta última qüestió, ICV demanarà a la Diputació Permanent del Parlament la compareixença del conseller d'Ocupació, Francesc Xavier Mena».