ERC recorda que Carrillo va ser un dels "pocs amics que va tenir sempre Catalunya"

IU demana al Congrés que rendeixi al líder comunista un merescut homenatge

Santiago Carrillo, amb un cigarret en la seva posa habitual.

Santiago Carrillo, amb un cigarret en la seva posa habitual. / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts

Els polítics espanyols han recordat la importància de Santiago Carrillo en la història d'Espanya i el fet d'haver estat a primera línia de la política i de l'opinió pública gairebé durant tota la seva vida.

El diputat d'ERC Joan Tardà ha transmès en nom dels "republicans catalans" el seu "condol i dolor" per la mort a Madrid de l'exsecretari general del PCE, de qui ha destacat que va ser "un dels pocs amics que sempre va tenir Catalunya". "No sempre vam estar d'acord, però sempre ens vam entendre. En els temps que corren vull recordar que sempre va ser un amic de Catalunya", ha subratllat Tardà als passadissos del Congrés.

El portaveu de l'Esquerra Plural al Congrés, José Luis Centella, ha confirmat la trista notícia de la mort de Santiago Carrillo. "Ens ho acaba de comunicar la família", ha assenyalat en to consternat al voltant de les sis de la tarda al pati del Congrés. El portaveu de la coalició ha mostrat el seu "respecte" per la figura de Carrillo i el seu condol a la família de l'històric dirigent del PCE. Centella ha assenyalat, així mateix, que confia que el Congrés rendirà un merescut homenatge al polític espanyol que ja no militava a les files d'IU. Per aquest motiu, Centella ha assenyalat que serà la família de Carrillo la que decidirà quin tipus de comiat li organitza.

L'exdirigent d'Izquierda Unida i després ministra del Govern socialista, Rosa Aguilar, va demanar aquest dimarts homenatjar Santiago Carrillo dialogant i arribant "als acords necessaris". Rosa Aguilar va expressar als passadissos del Congrés dels Diputats "tot l'afecte i solidaritat" a la família de Carrillo.  L'ha recordat com una persona "extraordinàriament important" per a Espanya, i fins a l'últim moment de la seva vida "una de les ments més lúcides per analitzar el que passava i donar-hi resposta". Va ser "un dels pilars de la transició", va subratllar, i la seva aportació va ser fonamental per aconseguir els grans consensos d'aquell moment "crucial" per a Espanya. Va formar part, ha afegit, d'una "generació irrepetible, lluitadora, que va donar exemple de moltes coses", per exemple de "no mirar enrere" i d'exercir sempre el respecte i el diàleg. Ha demanat per això recordar-lo fent un exercici de responsabilitat col·lectiva "per assolir el diàleg i els acords necessaris".

Figura imprescindible

La líder d'UPyD, Rosa Díez, ha lamentat la mort de Carrillo i ha assegurat que va ser un "home imprescindible" en la transició perquè la seva aportació va ser "clau" i va treballar per la concòrdia. En declaracions als periodistes als passadissos del Congrés, Díez ha donat el condol a la seva família i amics i ha ressaltat que el paper de Carillo va ser "clau per a l'Espanya que volia construir la democràcia". Més enllà dels "acords i desacords" que van tenir, Díez ha subratllat que la "democràcia espanyola" l'ha de recordar per la seva "aportació per transitar" des de la dictadura al període democràtic.

Notícies relacionades

El secretari general de CCOO Madrid, Javier López, ha expressat aquest dimarts en declaracions a Europa Press el seu "dolor" i el de tot el sindicat per la pèrdua d'"un dels grans líders polítics" que ha conegut el país. A més, López ha assenyalat que 97 anys "són molts anys", sobretot després d'haver "viscut una guerra civil, una dictadura i una transició". En aquest sentit, el sindicalista ha volgut destacar la importància de Carrillo com a secretari general del Partit Comunista d'Espanya i la seva "crucial labor en l'impuls de la reconciliació nacional per posar fi a la dictadura franquista".

El vicesecretari d'Estudis i Programes del PP, Esteban González Pons, ha lamentat la mort de l'històric dirigent del Partit Comunista, Santiago Carrillo, a qui considera "un dels protagonistes de la tansició". "La Història recordarà la seva contribució a la reconciliació dels espanyols", ha assegurat el dirigent del PP al seu compte de Twitter.