L'FMI no es conforma amb els ajustos a Espanya

L'organisme assegura que les reformes i les retallades "no són suficients" durant la presentació del seu informe de perspectives

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / Washington

Des de la pujada de l'IVA fins a la reforma del mercat de treball, el Govern deMariano Rajoy ha anat adoptant com un alumne aplicat totes lesmesuresprescrites des del Fons Monetari Internacional (FMI). Però l'organisme que presideix la francesaChristine Lagarde no sembla que en tingui prou amb lesreformes i retallades reformesretalladesanunciades els últims mesos, segons es desprèn de les declaracions del seu director d'Afers Monetaris. “Els dos governs estan molt compromesos i veiem que aquí estan passant coses molt bones, però no és suficient”, ha ditOlivier Blanchard,referint-se a Espanya i Itàlia.

Les seves declaracions en un vídeo pregravat acompanyen l'últiminformesobre les 'Perspectives Econòmiques Mundials' presentat aquest dilluns a Washington, un informe que actualitza les prediccions realitzades a l'abril. Com era d'esperar, escassegen les bones notícies per a Espanya. L'FMI estima que la recessió serà més profunda el 2013 del que s'esperava, i això que no ha tingut temps per incloure en els càlculs el paquet deretallades anunciat divendres per l'Executiu,cridat a reduir el poder adquisitiu dels ciutadans i a contraure el consum.

En comptes de créixer una dècima, com havia previst fa tres mesos, l'economia tancarà el 2013 amb uncreixement negatiu del 0,6. Per a aquest any preveu que els números vermells siguin de l'1,5.

L'informe també pronostica que eldèficit acabarà l'any en el 7% delPIB, un punt més del previst a l'abril i set dècimes per sobre del nou sostre pactat amb laUnió Europea després de lamoratòriarecent concedida al Govern. En aquest cas, no obstant, els 56.000 milions d'euros que l'Estat pretén estalviar en els pròxims dos anys i mig amb les retallades de divendres haurien de contribuir a rebaixar la xifra de l'FMI. El 2013, el dèficit quedaria en el 5,9%, 1,4 punts per sobre de l'objectiu pactat amb la UE.

FORAT PROFUND

L'FMI considera que “tot i l'ambiciós paquet de consolidació” fiscal adoptat per l'Executiu i “centrat principalment en la despesa” (almenys fins a l'anunci de la pujada de l'IVA), el dèficit es quedarà aquest any per sobre de les seves previsions a causa de la caiguda dels ingressos motivada per la recessió, de l'augment del cost de les pensions i l'assegurança de desocupació i de l'increment dels interessos del deute.

Segons Blanchard, Espanya i Itàlia “estan en un forat molt profund” i “necessiten ajuda” de la resta dels països de l'eurozona. “És imperatiu que siguin capaços de finançar-se a uns interessos raonables. No poden seguir pagant pels préstecs un 6% o un 7% durant molt de temps”, diu el lloctinent de Lagarde, per qui és necessari que els dos països segueixin implementant “l'ajust de competitivitat” i la “consolidació fiscal”.

CRÍTICA INDIRECTA

Notícies relacionades

L'informe també reflecteix el creixement disparat del deute públic, l'indicador més sanejat que tenia Espanya abans de l'esclat de la crisi. De representar el 2011 el 68,5% del PIB, es passarà aquest any al 90,3% i al 96,5% el 2013. Aquests números reflecteixen una revisió a l'alça de l'11,2 i 12,5 punts respecte a les previsions de l'abril que, si es compleixen, situarien el nivell del deute per sobre del d'Alemanya, França i la mitjana de l'eurozona.

En l'única crítica indirecta de l'FMI a la gestió del Govern, l'informe assegura que la reacció inicial adversa dels mercats al rescat a la banca concedit per la UE es va deure “a la falta d'un programa exhaustiu per reestructurar el sistema financer i a l'absència de detalls sobre el préstec”.