ÈTICA PROFESSIONAL

Una plataforma de suport a Garzón denuncia davant el CGPJ cinc jutges del Suprem

Subratlla que els magistrats participen en activitats professionals patrocinades per fundacions com la FAES

El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Dívar.

El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Dívar. / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / Madrid

La plataformaSolidaritat amb Garzón ha presentat aquest matí al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) unadenúnciacontra cincjutges del Tribunal Suprem perquè s'investigui si incompleixen el seu deure d'incompatibilitat per haver participat en diversos cursos. El grup ha presentat també unasegona denúncia contra les associacions judicials.

Els escrits van dirigits alpresidentdel CGPJ, Carlos Dívar, i s'hi s'exposa que el president de la sala segona de l'alt tribunal, Juan Saavedra, i els magistrats Manuel Marchena, Miguel Colmenero, Julián Sánchez Melgar i José Manuel Maza participen en múltiples activitats professionals patrocinades per fundacions com Faes, que presideix l'expresident del Govern José María Aznar, o despatxos d'advocats que, en alguns casos, són defensors dels principals imputats en el 'cas Gürtel'.

El col·lectiu de suport a Baltasar Garzón sosté que la participació dels jutges del Suprem en aquestscursos i conferències afecta l'"ètica professional"i compromet la seva imparcialitat. Per això, sol·licita al CGPJ que investigui la totalitat de cursos en què han intervingut aquests magistrats i les quantitats que han percebut per si han pogut incórrer en un delicte desuborn.

Notícies relacionades

Es dóna la circumstància que Garzón va ser investigat pels patrocinis de diverses empreses espanyoles a dos cursos que va impartir a Nova York, encara que el jutge Marchena va arxivar finalment per prescripció el procés obert per un delicte de suborn.

A més, aquesta denúncia coincideix amb la presentada pel vocal José Manuel Gómez Benítez contra el president de CGPJ per presumpta malversació per pagar amb diner públic els seus viatges privats. La denúncia està en mans del tinent fiscal del Tribunal Suprem, Juan José Martín Casallo, que en les pròximes hores decidirà si obre una investigació. Dívar li ha remès abundant documentació per desmuntar l'acusació.