PLE D'INVESTIDURA

Rajoy apujarà les pensions al gener segons l'IPC i suprimirà els ponts

El futur cap de l'Executiu no concreta com retallarà els 16.500 milions d'euros per complir amb el dèficit

Mariano Rajoy, durant el seu discurs d’investidura al Congrés.

Mariano Rajoy, durant el seu discurs d’investidura al Congrés. / JAVIER LIZÓN (EFE)

3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / Madrid

El futur president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dilluns al matí al Congrés que actualitzarà les pensions contributives a partir de l'1 de gener del 2012, suspendrà les oposicions, "excepte en l'àmbit de Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i serveis públics bàsics", i suprimirà els ponts i les prejubilacions.

Durant una hora i deu minuts, Rajoy ha pronunciat el seu discurs d'investidura en la tribuna de la Cambra baixa, una intervenció en què ha enumerat algunes reformes econòmiques concretes, sobretot en matèria fiscal, però no ha concretat com retallarà els 16.500 milions d'euros de la despesa pública per assolir l'objectiu del dèficit (4,4%) l'any que ve.

El pròxim cap de l'Executiu ha dit que la tasca que l'espera sobrepassa la capacitat de "qualsevol Govern", i ha convocat "tots els espanyols" a comandar el procés de recuperació. "El futur d'Espanya és cosa de tots i cada espanyol s'ho ha de prendre com a cosa seva", ha declarat.

Pensionistes i funcionaris

El líder del PP ha volgut deixar clar que l'actualització del poder adquisitiu dels pensionistes, que va ser una de les seves promeses electorals, serà "l'únic compromís d'augment de la despesa" que sortirà de la seva boca en el dia d'avui. "L'únic i exclusiu", ha insistit Rajoy. "Totes les altres partides poden ser revisables", ha afegit.

Encara que Rajoy no ha concretat el futur dels funcionaris, el cert és que aquesta frase tanca la possibilitat que aquest sector vegi compensat la retallada del 5% en els seus sous que va decretar l'Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. Sí que ha assenyalat que el seu Govern no augmentarà el personal públic ni el recanviarà, excepte a les Forces de Seguretat i els serveis públics bàsics.

Ponts

Respecte als festius, ha explicat que racionalitzarà el calendari laboral per fer compatible els drets dels treballadors amb la competitivitat de les empreses, de manera que s'analitzarà quin cost tenen per a l'economia els ponts. Rajoy ha dit que es traslladaran les festes al dilluns més pròxim, excepte en el cas de les dates "amb més arrelament social", una expressió que deixa molt espai per a la polèmica.

Prejubilacions

El dirigent conservador ha comunicat la supressió de les prejubilacions, excepte en circumstàncies "molt excepcionals" i l'aprovació de mesures per acabar amb la pràctica abusiva de fer de la prestació per desocupació en els últims anys de la vida laboral "un mecanisme de prejubilació encoberta".

El líder del PP ha iniciat el seu discurs fent una radiografia de la pèssima situació econòmica. Els 5.400.000 desocupats, el tancament de petites i mitjanes empreses, l'estancament del creixement econòmic i l'alt dèficit fiquen Espanya "en un cercle infernal" del qual s'ha de sortir al més aviat possible, ha dit Rajoy. Per aconseguir-ho, el dirigent conservador ha afirmat que Espanya s'ha de garantir l'encaix en la Unió Monetària de l'euro, per la qual cosa "ha de dissipar completament els dubtes i animar la inversió, la creació d'empreses i la generació d'oportunitats per als ciutadans".

Sense notícies del banc dolent

Per a aquesta missió, Rajoy ha establert tres àmbits de reforma: la primera és l'aprovació de la llei d'estabilitat pressupostària (que aprovarà el Consell de Ministres del 30 de desembre); la segona, una nova fase de fusions de les entitats financeres, tot i que no ha concretat si crearà un banc dolent per als actius tòxics immobiliaris, i la tercera, les reformes estructurals.

En aquest ampli i últim capítol, Rajoy ha passat voluntàriament de puntetes pels canvis en el marc laboral, amb afirmacions generals i sense aportar cap novetat.

Notícies relacionades

El líder del PP considera que l'austeritat ha de calar a totes les administracions públiques, i per això negociarà amb les comunitats un pacte per l'austeritat i l'eficiència. "Una Administració, una competència", ha repetit.

En aquest punt, ha comunicat també la seva voluntat de revisar l'actual model de televisions públiques i aprovar una llei de transparència, bon govern i accés a la informació pública.