Publicada a El Periódico el dia 16 de juny

A la caça del diputat

Els parlamentaris van ser increpats i agredits quan intentaven accedir al recinte del parc de la Ciutadella

La vergonya per la imatge oferta impera entre els grups de la Cambra catalana

INSULTAT I SACSEJAT 3 L’exconseller Ernest Maragall és acompanyat per diversos agents després de ser assetjat per un grup d’indignats, ahir, al parc de la Ciutadella, abans d’entrar a la Cambra catalana.

INSULTAT I SACSEJAT 3 L’exconseller Ernest Maragall és acompanyat per diversos agents després de ser assetjat per un grup d’indignats, ahir, al parc de la Ciutadella, abans d’entrar a la Cambra catalana. / RICARD CUGAT / ARIANNA GIMÉNEZ

4
Es llegeix en minuts
TONI SUST

Anabel Marcos, diputada de CiU per les terres de l'Ebre, va arribar ahir en cotxe a Barcelona i va aparcar a l'Arc de Triomf, conscient que no podria anar conduint al Parlament. Amb dues diputades més, va seguir a peu i va entrar al passeig de Pujades buscant l'accés on els Mossos havien de facilitar l'entrada dels parlamentaris al parc de la Ciutadella. Aquest era el seu pla, però no el d'uns quants indignats que la van envoltar. Les companyes van aconseguir avançar, ella no. De sobte, algú li va tirar una galleda d'aigua freda per darrere. Es va quedar paralitzada. Un manifestant la va agafar pel braç perquè no es mogués.«I ara, sessió fotogràfica»,li van dir. Durant gairebé tres minuts, li van estar fent fotos, primers plans.«¿No ens dedicaràs un somriure?»,li van preguntar abans de deixar-la anar. Els insults rai. Marcos es va escapar corrent i la van ficar en un cotxe policial, que la va portar al Parlament. Allà va tenir una atac d'ansietat, li va pujar la tensió i va haver de ser assistida pels serveis mèdics.

Més o menys a la mateixa hora, i després d'intentar diverses vegades en va arribar a la Cambra catalana, Josep Maria Llop, diputat invident de CiU, esperava al carrer que l'anés a buscar el portaveu del grup, Jordi Turull. Però van ser identificats, com molts altres, per la roba, i els van impedir fer un pas més. Els van acorralar en un portal i una de les persones que componien la particular brigada va intentar arrabassar-li la gossa pigall, Anabel.«Vaig notar que me la volien prendre»,va explicar Llop. L'assumpte és seriós, va seguir, perquè davant les estirades va existir el risc que la gossa perdés de cop tota la seva instrucció i el deixés desemparat. A ell i a Turull els van dir«fills de puta i cabrits»i els van amenaçar de mort. A Llop també li van dir«cec, cec». «És un insult molt fàcil»,va afirmar hores després. Abans que el president, Artur Mas, recorrés a l'helicòpter, encara al cotxe, va sentir tota mena d'insults. Van impressionar les imatges de l'exconsellera del PSC Marina Geli assetjada, envoltada, espantada. A la seva excompanya al Govern Montserrat Tura li van pintar una creu a la gavardina i l'extitular d'Educació Ernest Maragall es va emportar diverses empentes.

Aquestes són només algunes de les històries que s'explicaven al Parlament, on va regnar l'estupor, la vergonya per la imatge donada. Als diputats se'ls va aconsellar anar a peu al xamfrà de Pujades amb Wellington. Els concentrats van crear el seu propi espionatge, basat en la caça del parlamentari, la de l'home amb americana i la dona amb vestit jaqueta. Els agents secrets dels Mossos instaven els que anaven vestits així a retrocedir.

Refugiats a la seu d'Unió

Es van instituir tres punts de protecció: la comissaria dels Mossos del carrer de Bolívia, l'Estació del Nord, on hi ha una comissaria de la Guàrdia Urbana i, sorpresa, la seu d'Unió Democràtica, que va acollir una quinzena de diputats. Els parlamentaris van arribar de quatre maneres al seu destí final: a peu, en cotxe oficial, en helicòpter i en furgons policials. No tots van voler volar: la presidenta del PP, Alicia Sánchez-Camacho, va preferir el cotxe.

Notícies relacionades

Algunes de les imatges que es van veure van ser especialment dures. Per exemple, la del diputat d'ICV Joan Boada corrent, perseguit per indignats que primer el van identificar, després van intentar entorpir el seu pas i després li van clavar puntades i empentes, abans de pintar-li el clatell amb esprai i tirar-li una ampolla de plàstic que, va dir, no li va fer mal. Boada va arribar uns minuts tard i no es va poder sumar a la comitiva del secretari general d'ICV, Joan Herrera, que també va ser increpat: hi va haver empentes i alguna puntada, molts insults. Un grup petit de concentrats es van dirigir als ecosocialistes amb l'aparent idea d'agredir-los, però els que insultaven ho van impedir. El socialista Celestino Corbacho va ser molt increpat. A Alfons López Tena, de Solidaritat, i al nacionalista Gerard Figueras els van tirar una galleda d'aigua i escopinades. A Santi Rodríguez, del PP, una ampolla d'aigua.

Ja dins, els diputats, el personal de la Cambra catalana i els periodistes barrejaven les bromes amb les mostres d'inquietud. Un parlamentari apostava per la normalitat:«Votarem i després ja veurem com sortim d'aquí».Hi va haver detalls curiosos. El bar es va quedar sense pa i aquest va arribar al Parlament en un furgó policial. L'última imatge d'anormalitat es va veure a la sortida, poc abans de les nou, amb tots els polítics davant la porta per sortir a peu en comitiva. Mas i els caps de grup se'n van anar en els cotxes oficials. Tots van sortir sense problemes.

Temes:

Indignats