LA DIADA DE SANT JORDI

Catalunya i el Japó reforcen el seu idil·li amb un emotiu acte solidari

Mas parla en japonès i demana esforç col·lectiu contra les adversitats

Artur Mas i l’ambaixador Fumiaki Takahashi, durant la cerimònia.

Artur Mas i l’ambaixador Fumiaki Takahashi, durant la cerimònia. / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL
BARCELONA

En un audaç gest de solidaritat esquitxada de cultura i tradició, Catalunya va dispensar ahir el seu particular homenatge a les víctimes del terratrèmol i el posterior tsunami del Japó amb un acte a la façana del Naixement de la Sagrada Família que va reunir les màximes autoritats polítiques i religioses del país. La convocatòria va traspassar el vessant tràgic i es va moure per les relacions humanes i comercials entre els dos pobles, fins a arribar a la conclusió que la civilització asiàtica ha estat un exemple de superació i el model a seguir quan es tracta de superar obstacles i aixecar-se davant l'adversitat.

L'actriu Montserrat Carulla, vestida amb el quimono blanc que s'utilitza per al dol, va oficiar una cerimònia en què no va faltar cap dels clàssics del folklore local: des dels versos d'Espriu, trufats per les rimes de reconeguts poetes japonesos, fins a unCant dels ocellsinterpretat per set violoncels que va ser el millor colofó possible a un matí de dolça solemnitat. La vetllada va destil·lar emotivitat de bon començament, quan la veterana intèrpret, parafrasejant la cèlebre frase que John Fitzgerald Kennedy va regalar als alemanys en la seva històrica visita a Berlín, va dir que per un dia «tots som japonesos».

SUPERAR OBSTACLES / L'empatia va arribar al clímax quan Artur Mas va regalar als 250 assistents un discurs en japonès en resposta a les paraules en català de l'ambaixador nipó a Espanya, Fumiaki Takahashi. «Com sant Jordi lluitant contra el drac, sense més armes que les que podia carregar, Catalunya i el Japó necessiten més esforç que mai per superar els obstacles que tenen al davant», va dir el president,utilitzant el dia de la rosa i el llibre per brandar l'inconformisme que impera en el Govern català davant tot el que arriba procedent de Madrid. Per la seva part, el representant del poble japonès va transmetre el més «profund agraïment» del seu poble i va aprofitar l'ocasió, amb un munt de càmeres que poc o gens segueixen el frenètic dia a dia diplomàtic, per detallar tots i cadascun dels esforços que porta a terme el seu govern per retornar la regió a la normalitat. «Des de l'adversitat es coneixen els verdaders amics, i el poble català ens ha fet costat sempre, en els moments bons i en els difícils. Avui, més que mai, Catalunya i el Japó estan més a prop», va celebrar l'ambaixador durant 15 minuts de discurs.

L'idil·li entre les dues civilitzacions va néixer a principis dels anys 80. Tal com va rememorar Carulla, un anunci de whisky japonès va utilitzar imatges del parc Güell per promocionar-se. Les giragonses de Gaudí van calar en l'audiència nipona, que a partir d'aquell espot va conèixer l'obra de l'arquitecte i va quedar fascinada per la verticalitat de la Sagrada Família. Els llaços es van estrènyer el 1986, quan diverses ciutats japoneses van decidir importar la festivitat de Sant Jordi.

Notícies relacionades

PLE D'AUTORITATS / A la cerimònia no hi van faltar els expresidents Jordi Pujol i José Montilla, la pràctica totalitat dels membres del Govern català, el cardenal Lluís Martínez Sistach i una nodrida representació del Parlament. Tampoc hi van fallar els candidats a l'alcaldia de Barcelona, que per un dia van enterrar la destral per celebrar junts un dels dies més assenyalats del calendari.

A la plaça de Gaudí, davant la façana del Naixement, unes 400 persones seguien l'acte a través de dues pantalles gegants. Jordi Pujol va ser de llarg el més aplaudit. «Si ara fos president, ja seríem independents», cridava un noi, abduït per la seva disfressa de Sant Jordi.