L'ESPOLIACIÓ DEL PALAU DE LA MÚSICA

El jutge del 'cas Millet' estima que hi ha indicis de delicte en els pagaments a CDC

Solaz obre una investigació separada per les suposades comissions de Ferrovial al partit

L’extresorer de CDC Daniel Osàcar, en la seva compareixença davant la comissió del Parlament sobre el ’cas Palau’, el 5 de juliol passat.

L’extresorer de CDC Daniel Osàcar, en la seva compareixença davant la comissió del Parlament sobre el ’cas Palau’, el 5 de juliol passat. / JULIO CARBÓ

4
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / Barcelona

El jutge Juli Solaz ha acordat obrir una peça d'investigació separada, com han reclamat la fiscalia, sobre les presumptes comissions canalitzades per la constructora Ferrovial a Convergència Demoràtica de Catalunya (CDC) a través del Palau de la Música en l'època en què aquesta entitat cultural estava presidida per Fèlix Millet i suposadament a canvi de l'adjudicació d'obra pública.

En l'acte, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, el magistrat destaca que de l'informe pericial d'Hisenda “existeixen indicis” que s'hagin pogut produir “actes delictius” en els quals "únicament hagin participat un nucli reduït” dels ara imputats, així com terceres persones, que no concreta i que per ara no han estat investigades.

No obstant, el magistrat no s'ha pronunciat sobre les imputacions sol·licitades per la fiscalia, entre elles les del fins fa poc responsable de finances o tresorer del partit nacionalista, Daniel Osàcar, i al secretari de l'àrea d'immigració convergent Àngel Colom, que va utilitzar diners donats per Millet per pagar deutes de l'extint Partit per la Independència (PI). En aquest sentit, requereix a la fiscalia perquè “en la brevetat més gran possible” concreti les persones que ja estan imputades en la peça principal (la del saqueig) que han de tenir la mateixa condició en la investigació que ara s'inicia. En canvi, no es refereix a noves imputacions, com seria el cas d'Osàcar i Colom.

El jutge, a més, també sol·licita a la fiscalia que concreti les entitats que estimi que han pogut resultar perjudicades pels nous actes delictius. En les noves diligències només s'ha inclòs, per ara, una part de l'informe de l'Agència Tributària sobre el saqueig del Palau de la Música.

Intermediari d'una trama

Aquesta investigació, que ara s'esqueixa del saqueig confés perpetrat per Fèlix Millet i Jordi Montull, es basa en un informe de l'Agència Tributària que va constatar que CDC va cobrar, a través del Palau, suposats pagaments de constructores a canvi de l'adjudicació d'obra pública durant l'etapa de govern de Jordi Pujol. En l'escrit presentat el novembre passat, la fiscalia sostenia que hi ha suficients evidències que demostren que Millet, a més de saquejador confés del Palau en benefici propi, era l'intermediari d'una trama per la qual CDC rebia pagaments de Ferrovial.

El tresorer de CDC, segons l'acusació, podria haver estat el destinatari de pagaments derivats de l'adjudicació de la línia L-9 del metro, de la construcció de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, d'un pavelló poliesportiu de Sant Cugat del Vallès (municipi governat també per CiU) i d'unes obres adjudicades per l'empresa pública Regs de Catalunya. Sota l'epígraf Entregat a Daniel, Millet va anotar el pagament d'1,7 milions d'euros. Sota l'epígraf C.Torrent, potser Carles Torrent, el ja difunt antecessor d'Osàcar, va detallar l'enviament de 571.000 euros.

Serveis al partit

La trama -sosté la fiscalia- havia articulat «diverses maneres» per aconseguir que «una part dels fons rebuts de Ferrovial [per Millet], tots en aparença per a fins culturals del Palau, es destinaven en realitat a pagaments de comissions il·lícites relacionades amb l'adjudicació d'obra pública». Per una part, sosté l'acusació, es realitzaven «retirades en efectiu o en talons al portador amb un destí que no es feia constar en cap lloc». Els indicis obtinguts apunten que els diners s'entregaven a determinades persones que poguessin estar vinculades a les finances d'una formació política», afegeix.

Una altra fórmula de finançament denunciat per la fiscalia consistia a pagar des del Palau empreses que prestaven serveis en realitat per a Convergència, com Altraforma, Hispart SA, New Letter Market Directe i Letter Graphic SL. La tercera fórmula detectada per l'acusació, una vegada analitzat l'informe elaborat per pèrits d'Hisenda, és la bateria d'acords que el Palau de la Música va subscriure amb la Fundació Ramon Trias Fargas (vinculada a CDC) «que es vestien com a convenis de col·laboració cultural, quan no s'ha acreditat que aquesta fundació desenvolupés cap activitat en tal sentit».

Canvi d'actitud

Notícies relacionades

En l'acte, el jutge detalla el canvi d'actitud que s'ha produït els últims dies respecte a l'acusació exercida pel Consorci del Palau de la Música, una entitat en la qual figura la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura. Al novembre, el consorci va sol·licitar l'obertura de la peça separada i les imputacions d'Osàcar i Colom, i aquesta setmana, i després del relleu al govern de la Generalitat, va fer marxa enrere. Dilluns passat es va oposar a la peça separada i, l'endemà, va rectificar i només rebutja la possibilitat de noves imputacions. El magistrat també recrimina, en part, la posició de la fiscalia, que va reclamar que també s'investigués en la peça separada fons que van sortir en metàl·lic des del Palau.

A judici del jutge, “és evident que existeix en aquest moment processal una completa desorientació per part de les acusacions personades que no faciliten gens la investigació dels fets objecte del present procediment i que tal desorientació, canvis de criteri, negació d'alguns perjuidicats que s'investiguin determinats fets obeeix a motius completament aliens a l'àmbit jurídic”.