declaració institucional DESPRÉS DE la RESOLUCIÓ

Montilla anima a sortir al carrer per la sentència

Reclama a Zapatero refer el pacte polític per superar els efectes de la decisió

2
Es llegeix en minuts
MONTSERRAT BALDOMÀ
BARCELONA

Rotund i desafiador, el president José Montilla va animar ahir a la nit tots els catalans a sumar-se a la manifiestació que forces polítiques i socials convocaran per als pròxims dies --possiblement el 10 de juliol vinent-- en defensa de la integritat de l'Estatut, des d'ahir formalment retallat pel Tribunal Constitucional. Potser va ser per evitar que les aigües surtin de mare que Montilla va fer aquest pas i es va posar al capdavant de la manifestació embolicat en la bandera catalana. «Caminem junts, fem de la senyera la nostra bandera unitària i demostrem que som una nació i que formem un sol poble», va proclamar el president en una declaració institucional llegida tan sols una hora després que transcendís la votació del Tribunal Constitucional.

Montilla, que es va declarar indignat, va tenir paraules dures per al PP, autor del recurs d'inconstitucionalitat --«no podrà amagar el seu fracàs polític, perquè no ha pogut liquidar l'Estatut»--, però amb qui es va acarnissar va ser amb l'alt tribunal, a qui va tornar a acusar d'estar «moralment deslegitimat» per tirar endavant la resolució. El Constitucional, va dir, «ha escrit una de les pàgines més tristes de la seva història política i jurídica», ha estat «més obsessionat a dictar sentència que a fer justícia» i ha fet «un mal servei a Catalunya, a Espanya i a l'esperit inclusiu de la Constitució».

Encara que va admetre que més del 95% del text estatutari ha estat declarat constitucional, Montilla va afirmar que Catalunya no s'ha de conformar. El seu Govern acata la sentència, però no la comparteix i vol «tot» l'Estatut i desenvolupat «en plenitud». «Ens hem sentit maltractats en aquest procés, però no ens sentim vençuts», va afegir, i va detallar, tot seguit, les iniciatives que portarà a terme els pròxims dies en defensa de les aspiracions d'autogovern de Catalunya i per exigir respecte a la dignitat «com a país». Unes accions, va afegir, que han de combinar serenitat i intel·ligència malgrat la indignació i la decepció per la

Notícies relacionades

decisió.

PACTE POLÍTIC / A més a més d'animar els catalans a anar en massa a la manifestació, el president va anunciar que ha encarregat a un grup d'experts juristes que analitzin com afecta la sentència l'autogovern. Les conclusions d'aquest comitè de savis marcaran el camí de la resposta política. Però Montilla també va posar deures al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero. Segons el seu parer, només la voluntat política i el compromís de les institucions a desenvolupar juntes el que es «va pactar, acordar, votar i ratificar» permetrà superar la situació actual. «Serà necessari refer el pacte polític que va possibilitar l'Estatut», va reblar.