POLÈMICA A GALÍCIA

La Xunta celebra el Dia de la Dona amb una bufonada

El PSOE exigeix una disculpa a Cospedal per «prendre's de broma» la causa de la igualtat

El conseller d'Economia es va disfressar de mestressa de casa amb un pal de fregar i una planxa

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA

La Xunta de Galícia va voler dilluns sumar-se als actes de celebració del Dia de la Dona Treballadora, i va triar fer-ho amb "un petit toc festiu" i "un punt d'ironia". Això és, almenys, el que ha afirmat el conseller d'Economia del Govern gallec, Javier Guerra (PP), que, per tal d'expressar el compromís de l'Executiu autonòmic amb la causa de la igualtat, va acceptar disfressar-se de mestressa de casa, amb una faldilla rosa, un barret amb una flor, una bossa, un pal de fregar i una planxa, tot fet amb globus.

L'estampa ha provocat una allau de crítiques per part dels socialistes i els nacionalistes del BNG, i ha portat la portaveu del PSOE al Senat, Carmela Silva, a exigir al PP que es disculpi per "prendre's de broma" el Dia de la Dona.

El discutit acte institucional va tenir lloc a la plaça compostel·lana de l'Obradoiro, davant del Pazo de Raxoi, seu de la Xunta. Allà, l'il·lusionista Willy Monroe, autoproclamat «el rei dels globus», va protagonitzar un espectacle destinat a il·lustrar un nou repartiment dels rols tradicionals associats a homes i dones. Per aconseguir-ho, i amb l'ajuda d'inflables, va disfressar la consellera de Treball, Beatriz Mato, amb un barret de copa, una corbata, un maletí i unes eines; Javier Guerra, en el paper de dona, li van correspondre un pal de fregar i una planxa, estris que, enmig de rialles, va fer gest d'utilitzar.

Perplexitat

La representació es va fer davant d'una trentena de dones i escolars i en presència de diversos membres del Govern gallec, inclòs el president, Alberto Núñez Feijóo, que no va poder amagar un gest de certa perplexitat. Potser pressentia l'allau de retrets que li caurien al damunt.

La imatge del conseller d'Economia disfressat de colorista mestressa de casa i posant somrient davant d'una pancarta amb el lemaMés igualtat, millors'ha convertit ràpidament en objecte de bromes i crítiques. Socialistes i nacionalistes s'han fet un fart de denunciar el tracte "frívol" que els conservadors han dispensat a la reivindicació de la igualtat entre homes i dones.

La portaveu d'igualtat del PSG, Silvia Fraga, ha titllat l'acte de "pallassada" i ha subratllat la "desafortunada" representació "dels estereotips de gènere" quan l'objectiu "és precisament que desapareguin".

Burla friqui

Notícies relacionades

Més àcida ha estat la reacció de la responsable de polítiques d'igualtat del BNG, Ana Pontón, que ha censurat la "frivolitat sense precedents" de l'acte, que ha qualificat de "burla al conjunt de la lluita feminista més pròpia d'un programa friqui".

La portaveu socialista al Senat, Carmela Silva, ha reclamat a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que, "en comptes de donar lliçons d'igualtat", es disculpi per la imatge "vergonyosa" i "deplorable" que la Xunta ha projectat del Dia de la Dona Treballadora.