HA INTERPRETAT 'EL CANT DELS OCELLS'

Noa se sobreposa a l'intent de boicot i canta en català en l'acte de la Diada

Activistes de la plataforma Aturem la Guerra han deixat anar globus amb el lema 'Boicot a Israel'

Saura aplaudeix l'actuació de la cantant i dóna per "tancada" la polèmica

Els activistes propalestins intenten boicotejar l’actuació de la cantant israeliana Noa.

Els activistes propalestins intenten boicotejar l’actuació de la cantant israeliana Noa. / ACN / MIQUEL CODOLAR

4
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS
BARCELONA

Els aplaudiments han guanyat sobre les esbroncades avui en l'actuació de la cantant israeliana Noa i l'Orquestra Àrab de Barcelona en l'acte institucional de la Diada.

Activistes de la plataforma pacifista Aturem la Guerra han intentat boicotejar l'actuació ja que, segons la seva opinió, la cantant va avalar l'ofensiva israeliana a la franja de Gaza a principis d'any, i per mostrar el seu rebuig han xiulat, escridassat i exhibit banderes i mocadors palestins durant l'actuació de Noa, i han llançat globus blancs i negres amb la llegenda "Boicot a Israel".

El somni de l'artista

Malgrat això, han estat més els assistents del públic que han aplaudit Noa i corejat la seva actuació, en què, després de cantarEl cant dels ocells, s'ha dirigit a tot l'auditori. Després d'expressar els seus desitjos de pau al Pròxim Orient, ha manifestat: "És el meu somni cantar en la firma del tractat de pau entre Israel i Palestina. Jo no abandonaré mai aquest somni".

Moments abans i en un altre escenari, el conseller d'Interior i president d'ICV, Joan Saura, ha volgut donar per "tancada" la polèmica originada pel seu partit al manifestar el seu rebuig a l'actuació de la cantant israeliana Noa en l'acte oficial de la Diada.

Qüestió "tancada"

Després de dipositar l'ofrena floral al monument a Rafael Casanova, Saura ha respost de forma breu a les preguntes dels periodistes i ha subratllat: "No vull opinar, vull tancar aquesta polèmica i no opino".

La decisió d'ICV de fer avui una protesta simbòlica en contra de la presència de la cantant israeliana Noa per una declaracions en contra de Hamàs ha obert un nou conflicte diplomàtic amb Israel, i la seva ambaixada ha acusat els crítics amb l'artista d'estar a favor dels fonamentalistes islàmics.

10.000 persones a la Ciutadella

Com en els dos últims anys, l'acte s'ha celebrat davant la cascada del parc de la Ciudadella, però aquesta vegada 2.000 persones de les 10.000 que han anat a l'acte, segons la Generalitat, s'han pogut acomodar davant de l'escenari, a les cadires habilitades per a l'ocasió.

Menys sort ha tingut la resta, que han estat drets, això sí, sense haver de patir l'intens sol de l'any passat.

Primers compassos

El primer ensurt s'ha produït als primers compassos de la cerimònia, quan s'han sentit els crits de protesta d'una part del públic situat a les últimes files, tot i que no es tractava d'una reivindicació política: simplement es queixaven per haver perdut visibilitat després d'haver-se aixecat de les cadires la gent que estava davant d'ells.

Noa ha estat dels primers artistes a intervenir en l'esdeveniment, conduït per l'actriu Montserrat Carulla i que ha arrencat cap a les 11.30 hores amb la desfilada de la Guàrdia d'Honor dels Mossos d'Esquadra, seguit de la simbòlica entrega, per part de l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, de la senyera del seu ajuntament al president del Parlament, Ernest Benach, i al president català, José Montilla, que presidien l'acte.

La bandera de Vilanova i la Geltrú

La bandera catalana del consistori de Vilanova i la Geltrú, bressol del primer president de la Generalitat republicana, Francesc Macià, de qui es commemora el 150è aniversari del seu naixement, ha estat hissada al so delCant de la senyera.

Just a continuació han entrat en escena Noa i els músics marroquins de l'Orquestra Àrab de Barcelona, i ha estat llavors quan s'ha complert l'amenaça: mig centenar d'activistes repartits entre el públic s'han aixecat de les cadires, han fet sonar els seus xiulets i han exhibit banderes i mocadors palestins, a més de fulls amb el lema "Boicot a Israel".

Aplaudiments de Saura

Noa, que entre les dues cançons que ha interpretat ha inserit un discurs en català a favor de la pau, ha hagut d'actuar enmig de l'enrenou provocat per aquest grup minoritari, al qual en diverses ocasions ha fet callar amb aplaudiments el gruix del públic, inclosos el president d'ICV, Joan Saura, i altres ecosocialistes.

Primer ha interpretatEl cant dels ocellsi després una versió deLa vita è bella, totes dues en català, molt ovacionades per la gran majoria dels presents, que han esbroncat els activistes quan aquests abandonaven el lloc després de finalitzar Noa la seva actuació.

Discurs entre cançó i cançó

En el seu inesperat discurs llegit entre cançó i cançó, Noa ha lamentat tota la "sang vessada" al Pròxim Orient, ha defensat el diàleg com a solució al conflicte i ha acabat amb una emotiva declaració: "El meu somni és estar present i cantar en la firma del tractat de pau entre Israel i Palestina. No abandonaré mai aquest somni", ha proclamat, abans d'acabar amb un "¡Visca Catalunya!".

La resta de l'acte, d'un alt valor artístic, ha transcorregut sense incidents, amb les aportacions de l'actriu Rosa Novell -que ha recitatViatge a Ítaca-, la ballarina Rosa Muñoz, la cantant Sílvia Pérez Cruz, l'actor Enric Majó -que ha llegit fragments d'una obra de Baltasar Porcel-, el pare de la rumba catalana Peret, el ballarí Cesc Gelabert i el poeta Joan Margarit, abans de donar pas alsSegadorsamb la Cobla Sant Jordi i el Cor de Cambra del Palau de la Música.

Dirigit per Ollé

Notícies relacionades

A l'acte, que ha comptat amb la direcció artística de Joan Ollé i que ha estat marcat també per la celebració del 150è aniversari del naixement de Macià i per la designació de Barcelona com a seu de la Unió pel Mediterrani, hi han assistit com és habitual nombrosos representants polítics i de la societat civil catalana.

Darrere de Montilla i Benach, a la tribuna d'autoritats a la part posterior de l'escenari, hi havia bona part dels membres del Govern, el cap de l'oposició, Artur Mas, i altres líders parlamentaris, mentre que els expresidents catalans Jordi Pujol i Pasqual Maragall aquesta vegada estaven asseguts a primera fila davant l'escenari.