EL DEBAT CATALANISTA

Noa, ambaixadora de Bona Voluntat

Noa.

Noa.

1
Es llegeix en minuts

L’últim cop que Achinoam Nin (el nom real de Noa) va actuar a Barcelona, el febrer passat, no va transcendir el malestar que ja havia provocat una carta oberta de la cantant, arran dels bombardejos del gener a Gaza, amb unes declaracions que no coincideixen amb el seu habitual to pacifista. La plataforma Aturem la Guerra li va enviar una missiva demanant que rectifiqués. I la veu que es va aliar amb Serrat a Es caprichoso el azar va fer en aquella actuació de missatgera fraternal, llançant inflamades proclames conciliadores. «La clau està a reconèixer els drets de l’altre, demanar perdó i compartir», va dir. Coses del destí: un mes després, a Sant Sebastià, un boicot la va obligar a interrompre el seu recital.

Opinió intel·ligent

Notícies relacionades

Llavors, va demanar als que l’atacaven que «s’informin millor, aprenguin història i tinguin una opinió intel·ligent pel que fa al Pròxim Orient, perquè Hamàs no crida a l’alliberament de Palestina, sinó a la destrucció d’Israel, és a dir, de mi i la meva família».

En l’última entrevista a aquest diari, va demanar: «Que Israel llanci menjar, medicines, llibres i discos per tot Palestina. Ja no suporto més morts, siguin del bàndol que siguin». De fet, Noa va ser nomenada el 2003 Ambaixadora de Bona Voluntat de l’ONU i va participar, el 1995, en la marxa per la pau en què va ser assassinat el primer ministre israelià, Yitzhak Rabin (a qui li va dedicar la cançóHastav Biladav). D’avis iemenenites i pares israelians, es va criar a Amèrica, però viu a Israel. I ha actuat amb artistes palestins com Rim Bana i Amal Murkus.