Les opinions

Article de Antoni Bassas: 'La política, a la seva bola'

La crisi es pot carregar la democràcia

2
Es llegeix en minuts
ANTONI Bassas

Nou del matí d'ahir dijous. Fa una brisa fresqueta, però al sol s'hi està a la glòria. Serà --és ja-- un dia esplèndid. Per la cruïlla del passeig de Gràcia amb Gran Via circula un primer bus turístic gairebé buit. Els pocs viatgers contemplen l'espectacle insòlit d'un centenar de persones ocupant les portes de Zara.

Són --eren-- treballadors d'EMS, l'empresa que construïa els taulells i els prestatges de la marca revelació de l'últim quart del segle XX. L'empresa d'Amancio Ortega, el desè home més ric del món segons Forbes (18.300 milions de dòlars), ha decidit emportar-se'n la fabricació a la Xina. 126 famílies més amb l'aigua al coll. Xiulets, tambors, pancartes escrites a corre-cuita, i aquell aire incòmode de la gent com vostè i com jo que ha de muntar el numeret al carrer per cridar l'atenció. I a sobre, avui els periodistes no vindran perquè estaran més pendents de la vaga de mestres i dels estudiants anti-Bolonya. A aquestes altures, una deslocalització més --mentre no sigui la de la Seat o la de Nissan -- ja no impressiona ningú. Ja ho va dirWarren Buffetla setmana passada: estem vivint un Pearl Harbour econòmic.

Notícies relacionades

Els 479.000 aturats de Catalunya i qualsevol persona amb dos dits de front sap que la política no és suficient per solucionar la crisi. Però és necessària. I a aquestes altures ja és d'una negligència culpable, d'una estultícia incomprensible, d'una insensibilitat suïcida, que ni a Brussel.les, ni a Madrid ni a Barcelona, la política s'hagi concertat per fer front a la crisi. Governs i oposicions, en què esteu pensant que no busqueu un gran pacte en senyal de responsabilitat davant d'aquesta crisi? Per què continueu a la vostra bola? Esteu pensant en les eleccions? Seran les vostres, per què si no ens serviu, com ens convencereu?

O la política fa front a la crisi, o la crisi començarà per carregar-se uns quants governs i acabarà per amenaçar la mateixa democràcia després, per poc que un populista espavilat faci el discurs del desprestigi del sistema. DiuGiovanni Sartorial seu últim assaig que "la democràcia és la millor màquina que s'ha inventat per permetre a l'home ser lliure. I el problema no és la màquina, sinó els maquinistes, els ciutadans, que no som res de l'altre món. Inventar aquesta màquina ens ha costat dos mil anys. Intentem no perdre-la."

Temes:

Antoni Bassas