MISSATGE EN UNA WEB DEL GOVERN BASC

Ibarretxe equipara les sentències contra ETA amb els atemptats

El 'lehendakari' critica igual la violència, l'extorsió i la dissolució de Batasuna

Els socialistes acusen el president basc d'"equiparar víctimes i botxins"

2
Es llegeix en minuts
ANA GARBATI / BILBAO

Juan José Ibarretxe va tornar a encendre dilluns els ànims de socialistes i populars al posar al mateix nivell els atemptats d'ETA i les sentències judicials contra l'entorn de la banda terrorista. En un missatge titulat Un futur per decidir, difós en una pàgina web del Govern basc, el lehendakari defensa la convocatòria del referèndum que anuncia. En concret, fa vots perquè, d'aquí a un any, Euskadi afronti "un futur diferent" en el qual "els partits hagin rebut un mandat per asseure's a dialogar".

La carta d'Ibarretxe al.ludeix als dos guàrdies civils assassinats per ETA el dia 1 de desembre, Raúl Centeno i Fernando Trapero, i recorda també els dos equatorians víctimes de l'atemptat de la T-4 de l'any passat, Carlos Alonso Palate i Diego Armando Estacio. Això sí, a continuació cita Arnaldo Otegi, actualment a la presó, per recordar que el portaveu de Batasuna "va demanar" a ETA que no trenqués la treva.

Fidel al seu discurs habitual, Ibarretxe afirma en la missiva que la violència torna els bascos "al passat". Però al mateix sac que les "amenaces" i les "extorsions" el lehendakari hi fica la "il.legalització de partits" i les "sentències judicials que de jurídiques en tenen poca cosa i d'impuls polític en tenen molta", la "dispersió de presos" i "les morts de familiars d'etarres quan van a visitar- los a les presons".

"UNA ENORME INJUSTÍCIA"

Aquest eclèctic llistat va obrir la caixa dels trons. El secretari general dels socialistes bascos, Patxi López, va considerar un "terrible despropòsit" i una "enorme injustícia" que Ibarretxe

"equipari" els atemptats d'ETA amb sentències "fermes". López també va denunciar en el seu bloc que el lehendakari "iguala les víctimes i els botxins". La seva tesi és que Ibarretxe està cada vegada "més fora de la realitat" i que es comporta com un "radical". També el portaveu parlamentari del PP basc, Leopoldo Barreda, va criticar amb severitat el president basc.

Notícies relacionades

Ibarretxe també aprofita el missatge per ratificar la seva intenció de donar la paraula als bascos, malgrat que sense especificar de quina manera. No parla explícitament d'eleccions ni del tan anunciat referèndum, però es mostra esperançat en la possibilitat que, al llarg de l'any que està a punt de començar, els partits tinguin un "mandat per asseure's a dialogar i arribar a un acord". Tampoc reivindica el dret d'Euskadi a l'autodeterminació, pe-

rò ho deixa entreveure amb expressions com la del desig que "la societat basca sigui protagonista del seu propi destí" o al.lusions a "un futur de participació democràtica de tots i totes" i a "un futur per decidir".