ARTICLE DEL 'LEHENDAKARI'

Ibarretxe equipara la violència etarra amb algunes sentències judicials

1
Es llegeix en minuts
EFE / VITÒRIA

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, considera que la violència d'ETA, la il·legalització de partits i determinades sentències judicials constitueixen una "espiral sense fi" que "ens torna al passat".

La pàgina web Konpondu (Arreglar), que va activar en el seu dia el Govern Basc per promoure la participació ciutadana en el procés de pau, publica avui un article d'Ibarretxe titulat "Un futur per decidir".

En aquest article, el lehendakari recorda que fa exactament un any, el 24 de desembre del 2006, ETA encara no havia trencat "formalment l'alto el foc permanent", però que pocs dies després va cometre un "brutal atemptat" a la T-4 de Barajas, en què van morir Carlos Alonso Palate i Diego Armando Estacio.

Recorda que ara ETA ha trencat la treva, "malgrat que Batasuna li havia demanat públicament que no ho fes" i que "qui en el seu nom li va demanar que no ho fes, Arnaldo Otegi, actualment és a la presó".

Dolor i sofriment

Cita l'assassinat dels guàrdies civils Raúl Centeno i Fernando Trapero, que ha tornat a causar "famílies trencades, dolor, sofriment davant la mort i l'assassinat irracional".

Ibarretxe afegeix que "tota aquesta violència ens torna al passat. Amenaces, extorsions, il·legalització de forces polítiques, sentències judicials que de jurídiques en tenen poc i d'impuls polític en tenen molt, dispersió de presos, mort dels seus familiars en accidents quan els van a visitar a les presons".

Futur sense violència i amb diàleg

Notícies relacionades

Recalca que a aquesta "espiral sense fi" s'hi afegeix la "negació del diàleg com a fórmula per resoldre els problemes". Després de mostrar la seva negativa a "acceptar una marxa enrere, un retorn a un passat sense il·lusió i sense sortida", el lehendakari es compromet que el dia 24 de desembre de l'any que ve "puguem parlar d'un futur diferent", un futur "per decidir".

"Un futur en què la violència hagi estat desterrada per sempre, un futur en què els partits polítics hagin rebut un mandat per asseure's a dialogar i arribar a un acord, un futur en el qual la societat basca sigui protagonista del seu propi destí", conclou.