Baròmetre d'Espanya (i 4)

El nou pla Ibarretxe recull un fort rebuig a Espanya

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El nou pla Ibarretxe, llançat pellehendakarifa dos mesos, ha tingut una mala acollida entre els espanyols. El 56% el desaprova, mentre que tan sols el 26% hi dóna suport, segons els resultats del Baròmetre elaborat per GESOP per a EL PERIÓDICO, la publicació del qual finalitza avui.

La nova proposta del president basc inclou un referèndum, a celebrar l'octubre del 2008, per consultar els bascos sobre la futura relació d'Euskadi amb Espanya. En una reunió celebrada a la Moncloa, José Luis Rodríguez Zapatero va expressar a Juan José Ibarretxe el seu rotund rebuig de la proposta.

El pla d'Ibarretxe rep un suport majoritari (53,8% davant el 30,8%) al País Basc. Fora d'aquest territori, l'oposició és sistemàtica, amb l'única excepció de Catalunya, on rep un suport similar al que obté a Euskadi.

El rebuig del pla en el conjunt d'Espanya encara és més clar en les respostes donades a la pregunta que aprofundeix en el seu principal aspecte: ¿Qui ha de decidir sobre les relacions del País Basc amb Espanya? Els que creuen que han de ser el conjunt dels espanyols (78,7%) quintupliquen els que opinen que han de ser tan sols els bascos (15,7%). És significatiu que, fins i tot al País Basc, siguin més els que recolzen la primera opció (48,7%) que els partidaris de la segona (42,3%).

Només els electorats dels partits nacionalistes de Catalunya i Euskadi recolzen majoritàriament el dret dels bascos a decidir, encara que és ressenyable que cinc dels 15 votants del PNB consultats diguin que és el conjunt dels espanyols qui ha de tenir-hi l'última paraula.

SUPORT AL GOVERN

Notícies relacionades

El rebuig al nou pla Ibarretxe també es manifesta quan es demana als enquestats la seva opinió sobre la posició del Govern de Zapatero, que considera fora de la llei el referèndum i en rebutja la celebració. Aquells que donen suport a la postura governamental (62%) quadrupliquen els que la rebutgen (15%).

És significatiu que el percentatge d'electors del Partit Popular (75,4%) que en aquest tema aplaudeixen el Govern sigui més elevat que el dels votants socialistes (68,5%). En el camp nacionalista, el rebuig de la posició del Govern és frontal entre els electorats del PNB i Esquerra Republicana, però no passa el mateix entre els votants de CiU: són més els que recolzen Zapatero que els que s'hi oposen.