CAUSA PER REUNIR-SE AMB BATASUNA

Ibarretxe demanarà que Aznar i Zapatero declarin com a testimonis al seu judici

Vol demostrar que el president i l'expresident han parlat amb ETA sense que se'ls hagi encausat

2
Es llegeix en minuts
EFE / VITÒRIA

La defensa dellehendakari, Juan José Ibarretxe, en el judici que s'obrirà contra ell per reunir-se amb dirigents de Batasuna, proposarà que declarin com a testimonis el president Rodríguez Zapatero, l'expresident Aznar i el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba.

La portaveu del Govern Basc, Miren Azkarate, ha anunciat avui després de l'habitual Consell de Govern que la defensa del mandatari basc presentarà demà les seves propostes al Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV), encarregat de la causa.

La defensa proposarà que declarin com a testimonis, entre altres, Zapatero, Aznar, Rubalcaba, Jaime Mayor Oreja i Josu Jon Imaz. Queda ara a discreció del TSJPV si accepta aquestes peticions de testimoni.

La defensa plantejarà una qüestió prèvia perquè el judici oral no arribi a celebrar-se: que "no té cabuda legal sostenir un judici oral només a instància de les acusacions populars", en aquest cas el Fòrum Ermua. A més, la defensa del lehendakari intentarà demostrar que el diàleg polític "és un principi democràtic a preservar, i no una acció política a penalitzar i que així està assumit, a més, en la comunitat internacional".

Tots van parlar amb la banda

"Felipe González va parlar amb ETA i amb Batasuna. Aznar va parlar amb ETA i amb Batasuna. José Luis Rodríguez Zapatero ha parlat amb ETA, i amb Batasuna exactament en la mateixa conjuntura que ho va fer el lehendakari, i ningú ha considerat mai que van cometre cap delicte", ha afirmat.

Per demostrar aquesta tesi a favor del diàleg, cridarà a declarar diversos polítics. A més de José Luis Rodríguez Zapatero, José María Aznar i Alfredo Pérez Rubalcaba, la defensa demanarà també que declarin l'exministre d'Interior, Jaime Mayor Oreja i Javier Zarzalejos, exassessor del president del Govern.

També pretén el testimoni de Jesús Eguiguren, president del PSE, el president del PNB, Josu Jon Imaz, la presidenta d'EA, Begoña Errazti, i el coordinador general d'EB, Javier Madrazo.

La llista de testimonis que cridarà a declarar la defensa del lehendakari es completa amb Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau, i diversos experts internacionals que han opinat sobre la situació basca, com Roelf Meyer, assessor per al Govern sud-africà, Mathews Phosa, del Congrés nacional africà, o Harry Barnes, director del Departament de Resolució de Conflictes del Centre Carter.

Dret capgirat

La llista inclou Nancy Soderberg, enviada especial per al procés de pau irlandès, Mateo Zuppi, sacerdot, i Brian Currin, coordinador de la comissió de revisió de sentències a Irlanda del Nord.

Notícies relacionades

Segons fonts de la presidència basca, si la sala encarregada del cas admet aquestes proves testificals, tots "estaran obligats a declarar", encara que en el cas del president Rodríguez Zapatero podria acollir-se a la prerrogativa com a president i no hauria de testificar al Superior basc, sinó que el Tribunal es desplaçaria a Madrid a prendre'n testimoni.

La portaveu ha acabat dient que amb aquesta defensa "demostrarem en aquest lamentable judici oral que buscar la pau només pot ser un delicte en ments que manipulen el dret per aplicar-lo de manera retorçada".