POLS AMB EL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

El tripartit basc es mobilitzarà contra el judici d'Ibarretxe

El PSE, que té el seu líder processat, s'aparta de la iniciativa

1
Es llegeix en minuts
ANA GARBATI / BILBAO

El tripartit basc prepara una resposta "contundent" al processament de Juan José Ibarretxe per parlar amb Batasuna. Dirigents del Partit Nacionalista Basc (PNB), Eusko Alkartasuna (EA) i Ezker Batua (EB) van anunciar ahir que combinaran iniciatives polítiques, institucionals i mobilitzacions per denunciar la "gravíssima intromissió" d'estaments judicials en l'acció política.

La d'ahir va ser la primera reunió que va congregar representants dels tres partits, grups parlamentaris i membres del Govern per valorar les mesures que adoptaran davant la nova fase del conegut com acas Ibarretxeque portarà al banc dels acusats ellehendakari,els dirigents socialistes Patxi López i Rodolfo Ares i els responsables de Batasuna Arnaldo Otegi, Fernando Barrena, Juan José Petrikorena, Rufi Etxebarria i Olatz Dañobeitia.

El PNB, EA i EB van voler donar un to de solemnitat a la trobada celebrada al Parlament. Encara que no van concretar les iniciatives, es va estipular amb la conveniència de convocar els ciutadans perquè expressin el seu suport allehendakari.També s'estudia la implicació del Parlament en la denúncia política així com portar el cas fins a les institucions europees. El PSE ja s'ha desmarcat de tot tipus de resposta.

CONTRA LA "INGERÈNCIA" MILITAR

Notícies relacionades

El conseller basc d'Interior, Javier Balza (PNB), va formular ahir amb claredat les raons del Govern Basc per reclamar la derogació del decret pel qual qual l'executiu de Jose Luis Rodríguez Zapatero va crear la Unitat Militar d'Emergències (UME). Així, va dir que la UME envaeix competències de l'Executiu basc i suposa una "intromissió" de l'autoritat militar en assumptes d'ordre públic i seguretat ciutadana.

D'altra banda, el PNB, EA, EB i EHAK van unir els seus vots per derrotar una iniciativa del PP i del PSE orientada a impedir que l'associació Etxerat, que agrupa els familiars de presos d'ETA i no condemna el terrorisme, rebi subvencions.