ACTE A VITÒRIA

Ibarretxe coincideix amb la tesi de Montilla sobre "l'allunyament" respecte a Espanya

1
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / VITÒRIA

EllehendakariJuan José Ibarretxe ha coincidit avui amb les afirmacions del president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, sobre "l'allunyament" d'aquesta comunitat respecte a l'Estat i ha advertit que no poden "creure en la paraula de qui diu que complirà el que diguin els catalans o els navarresos, si als dos mesos se n'oblida, ni el que porta 28 anys oblidant-se" de l'Estatut de Gernika.

En un acte celebrat a Vitòria per presentar als afiliats del PNB la seva proposta de consulta i referèndum, el president de l'Executiu autònom ha subratllat que és un dirigent socialista qui, com Montilla, "està dient que cada vegada està havent-hi més desafecció, més llunyania, entre Catalunya i Espanya".

"És evident. Quan algú et falla en els acords que ha aconseguit amb tu, quan algú et dóna cops de porta quan portes acords de la majoria de la societat basca, es trenca la confiança", ha afirmat, en referència a la situació creada amb l'Estatut de Catalunya o el rebuig del Congrés al Pla Ibarretxe.

"Aixecar el cap"

Ellehendakariha advertit que no poden creure "en la paraula de qui diu que complirà el que diguin els catalans, si als dos mesos se n'oblida, o que complirà el que diguin a Navarra i se n'oblida, ni a qui porta 28 anys oblidant-se del compromís" que tenen amb ells.

Notícies relacionades

Davant aquesta situació, ha apostat per "aixecar el cap" i atendre resolucions com la del Consell d'Europa, del qual ha afirmat que "acaba de dir que a més dels estats, a Europa hi ha nacions" que no són estat, i que aquestes nacions tenen tot el dret a "aprofundir" en la seva identitat.

Ellehendakariha assegurat que, segons aquest òrgan, "als estats democràtics, aquest aprofundiment en la identitat s'haurà de fer preguntant als ciutadans, en el nostre cas a la societat basca".