CITES AMB BATASUNA

Ibarretxe recusa dos magistrats del tribunal que el jutjarà

1
Es llegeix en minuts
ANA GARBATI / VITÒRIA

El Govern basc va decidir ahir recusar el president del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, Fernando Ruiz Piñeiro, i el magistrat i portaveu de l'Associació Professional de la Magistratura (APM) Antonio García per la seva "absoluta falta d'imparcialitat" en la causa contra Juan José Ibarretxe per les seves reunions amb Batasuna. Per l'Executiu, els dos jutges tenen "interès directe" en el cas a l'haver fet "ostentació pública" de la seva oposició al diàleg polític.

La portaveu del Govern basc, Miren Azkarate (PNB), va recalcar que els dos magistrats han opinat sobre qüestions polítiques i s'han manifestat en contra de les idees que defensen ellehendakarii el Govern basc. També va recordar que han intervingut en la causa al resoldre diferents recursos. Per això, Azkarate va assenyalar que estan "contaminats" i que la seva presència al tribunal que jutjarà ellehendakarivulneraria el dret a un jutge imparcial consagrat pel Tribunal Europeu de Drets Humans.

Notícies relacionades

La decisió del Govern basc s'ha portat a terme després que el Fòrum Ermua anunciés la recusació de la magistrada Nekane Bolado, única membre de la Sala Civil i Penal que s'ha oposat a la imputació d'Ibarretxe i dels dirigents del PSE, Patxi López i Rodolfo Ares.

Fonts del PSE van confirmar que no presentaran cap incident de recusació. Els socialistes bascos s'han distanciat dels passos més efectistes del Govern de Vitòria i de les protestes del PNB, EA i EB contra l'obertura del judici oral decidida pel Tribunal Superior Basc. La parlamentària i membre de l'executiva Isabel Celaá va assenyalar ahir que el seu partit confia en la justícia i que no participa en els "muntatges" del tripartit.