El conflicte basc

Els etarres tornen a atemptar contra un edifici de l'Ertzaintza

Un artefacte explosiu de 5 quilos causa destrosses a la comissaria de Zarautz

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / ZARAUTZ

ETA va tornar ahir a atemptar sense causar víctimes. La banda terrorista va col.locar un artefacte compost per entre 3 i 5 quilos d'explosiu a la comissaria de la policia basca a Zarautz (Guipúscoa). Va fer explosió, sense previ avís, a la 1.30 hores, al costat de la tanca de la part posterior de la comissaria, al jardí exterior. Malgrat provocar un esvoranc d'un metre de diàmetre i nombroses destrosses a la comissaria, no es va haver de lamentar víctimes. L'ona expansiva també va afectar vehicles aparcats i vivendes adjacents.

Les primeres investigacions apunten cap a l'amosal o a l'amonal, material que s'havia col.locat en un recipient metàl.lic, dins d'una motxilla i que va explosionar mitjançant un temporitzador. L'edifici disposa d'un dispositiu de seguretat, amb un sistema de gravació i un altre d'infrarojos. No obstant, el departament d'Interior no va revelar el que havien gravat les càmeres.

MEMBRES 'LEGALS' D'ETA

El conseller basc de l'Interior, Javier Balza, va atribuir aquest atemptat a membres no fitxats d'ETA. El conseller va advertir que la banda té militants per cometre accions a tot Euskadi amb "greus" conseqüències, mitjançant atemptats de senzilla execució i va valorar la col.laboració francesa en matèria antiterrorista com a clau del seu debilitament.

Els sindicats de l'Ertzaintza fa temps que denuncien la falta de mesures de seguretat d'aquest cos, un dels objectius prioritaris d'ETA. El sindicat majoritari, Erne, va reclamar el cessament de Mikel Legarda, viceconseller de Seguretat del Govern basc, per no haver pres les mesures promeses per evitar atemptats com el d'ahir.

Notícies relacionades

Al matí, la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Zarautz, on no hi ha ANB --perquè la seva llista va ser anul.lada pel Suprem--, però sí EA, PNB, PSE, EB-Aralar i PP, es va reunir per acordar un text de repulsa. A la tarda es va celebrar una concentració per reclamar el final d'ETA i solidaritzar-se amb l'Ertzaintza i els veïns afectats.

José Luis Rodríguez Zapatero va considerar que el temps passat des de la ruptura de l'alto el foc d'ETA evidencia l'"equivocació total"i el "gravíssim error" dels terroristes al reactivar la violència. El president del PP, Mariano Rajoy, va demanar que no es torni a negociar amb la banda i va prometre el seu suport a l'Executiu "per derrotar a ETA".

Temes:

Ertzaintza