El conflicte basc

L'Ertzaintza impedeix els actes de protesta d'ANB a Lizartza

La policia autonòmica va complir l'ordre del jutge Grande-Marlaska

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

L'Ertzaintza va impedir ahir que se celebrés a Lizartza (Guipúscoa) la manifestació prohibida per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska. La marxa estava convocada contra l'alcaldessa popular de la localitat, Regina Otaola. Els agents també van obligar els membres d'ANB a abandonar la plaça en la qual pretenien fer una roda de premsa, encara que finalment van comparèixer en un altre lloc per denunciar l'"ocupació policial" del poble.

Cinc dotacions de la policia basca, amb equipament antiavalots, van prendre posicions per fer complir l'ordre de Grande-Marlaska. El magistrat va prohibir ahir mateix l'acte convocat per un exregidor de Batasuna, el lema del qual era Otaola fora, no a la repressió, amb l'argument que tenia un objectiu il.lícit: "Menyscabar greument l'exercici d'autoritat de la regidora".

Els simpatitzants d'ANB desenvolupen una campanya contra Otaola des del seu nomenament, ja que els vots a la formació abertzale, tot i ser declarats nuls, van superar molt àmpliament els del Partit Popular.

L'ertzaina al comandament del dispositiu va comunicar a les dirigents d'ANB que no podien fer declaracions a la plaça: "Feu-ho a la pedrera", els va advertir en un to contundent.

Els representants d'ANB van comparèixer finalment a la Llar del Jubilat, on van lamentar que els executius basc i espanyol vulguin "passar per sobre de la voluntat popular, legitimar l'opressió i imposar Otaola com a alcaldessa". A més, van convocar una nova manifestació per dissabte que anirà encapçalada pel lema Respecteu la voluntat dels veïns de Lizartza.

FORCEJAMENTS

Notícies relacionades

Al final d'aquesta compareixença es van viure moments de tensió quan simpatitzants d'ANB van començar a cantar l'Eusko Gudariak (himne al soldat basc). L'Ertzaintza va intervenir per dispersar-los, moment en què es van produir alguns forcejaments.

El portaveu del PSOE al Congrés, Diego López Garrido, va manifestar ahir el suport del seu grup a Regina Otaola "en la seva decisió de complir la llei" i va considerar que la manifestació contra la seva figura estava "absolutament injustificada".

Temes:

Ertzaintza