CONSEQÜÈNCIES DE LES ELECCIONS LOCALS I AUTONÒMIQUES DE MAIG

PSOE i PP, a punt de repartir-se els governs d'Àlaba i Navarra

Els nacionalistes donen per feta l'ajuda mútua entre socialistes i populars

Ibarretxe augura nous moviments polítics i "iniciatives de calat"

2
Es llegeix en minuts
ANA GARBATI / BILBAO

El futur dels governs d'Àlaba i Navarra, tots dos encara pendents de constituir-se, estan més units del que sembla. Aquesta és, almenys, la tesi que cada dia va guanyant més força entre els partits nacionalistes bascos, que donen per feta una entesa entre socialistes i populars per possibilitar que els regionalistes d'Unió del Poble Navarrès (UPN), com a marca del Partit Popular a la comunitat foral, aconsegueixin el Govern foral i els socialistes bascos es quedin amb la presidència de la Diputació General d'Àlaba.

L'acord s'hauria forjat a Madrid, entre les direccions centrals de tots dos partits. No obstant, en el cas de Navarra, l'opció xoca frontalment amb els desitjos de la militància, que havia apostat per una aliança amb la coalició basquista Nafarroa Bai per fer possible "el canvi". José Blanco, secretari d'organització del PSOE, va dir ahir que no contempla un suport explícit del PSN a UPN, però sí que perseguirà "garantir l'estabilitat".

EL 26 A ÀLABA

La primera part d'aquest acord s'haurà d'aclarir el dia 26, que és quan se celebrarà l'elecció del diputat general d'Àlaba entre els quatre candidats presentats. El del PP, Javier de Andrés, compta amb 15 diputats; Txarli Prieto (PSE), 14; Xabier Agirre, 18 suports (els 14 del PNB més dos d'EA i dos d'EB); i el candidat de l'abertzaleANB, Aitor Bezares, disposa de quatre representants.

Agirre va apuntar ahir que està obert al pacte amb els socialistes i que per a això hi hauria diverses fórmules, sempre que el diputat general sigui del PNB. No obstant, el socialista Prieto fa dies que anuncia que serà ell qui presidirà el Govern alabès, però no revela d'on traurà el suport que necessita.

El mateix candidat del PNB va suggerir ahir que la negociació oberta per al govern de Navarra podrà "influir" en la situació alabesa. Aquest nexe entre Àlaba i Navarra ha estat des del primer dia damunt la taula i, de fet, es deia que en el cas d'haver prosperat l'acord entre PSN i Nafarroa Bai, l'aliança hauria tingut el seu reflex a Àlaba.

MOVIMENTS DEL 'LEHENDAKARI'

El president del Govern basc, Juan José Ibarretxe, que ahir va rebre el nou equip de govern de la Diputació Foral de Biscaia, va anunciar que en els pròxims quatre anys dels governs forals hi haurà "grans moviments en termes polítics".

Notícies relacionades

Ibarretxe va al.ludir a "iniciatives polítiques de calat" perquè els bascos defineixin el seu futur, però no en va precisar més detalls. Amb un missatge optimista, ellehendakariva afegir que el cicle de la violència

etarra "s'ha acabat per sempre en la societat basca", encara que la banda terrorista, va afegir, "pugui donar enormes i bàrbars disgustos".