Les operacions

Cauen un etarra a Santander i els caps de la 'kale borroka' a Àlaba

La policia arresta Aritz Arginzoniz, fugit arran de la troballa d'explosius en un 'zulo' d'Amorebieta

Detinguts a Vitòria i Agurain els responsables d'accions de violència urbana des del 2004

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID / AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

Sense treva. La policia va detenir ahir un presumpte etarra a Santander i quatre caps de lakale borroka--vinculats a SEGI, branca juvenil d'ETA-- a Àlaba. Amb la detenció d'Aritz Arginzoniz, les forces de seguretat espanyoles i franceses han capturat 11 terroristes des que ETA va comunicar la ruptura de l'alto el foc el 5 de juny passat.

El Govern ha complert escrupolosament el seu compromís de ser implacable amb la banda des que va decidir tornar a les armes. Les forces de seguretat han clavat forts cops a l'organització terrorista i han aconseguit a més evitar dos atemptats a l'interceptar dues furgonetes --una a Ayamonte (Huelva) i una altra a França-- carregades amb més de 100 quilos d'explosius cadascuna.

SETGE AL CAP D'ETA

Amb aquestes operacions, els cossos de seguretat van estrenyent el setge al cap operatiu dels terroristes, Mikel Garikoitz,Txeroki. La setmana passada van ser capturats a França dos dels seus homes de confiança, José Antonio Aranibar --encarregat de les "accions especials" d'ETA-- i Iker Beristain, que, amb Lhier Rodríguez, formava l'aparell de falsificació de la banda terrorista, segons la policia.

Ahir li va tocar el torn al presumpte dirigent d'ETA Aritz Arginzoniz, que va ser detingut a Santander. Arginzoniz va fugir després que l'Ertzaintza localitzés el 23 de desembre passat a Amorebieta (Biscaia) unzuloamb 60 quilos d'explosius i més material per cometre atemptats després a Atxondo. Arran d'aquesta troballa, també es va fugar Saioa Sánchez, que ahir era buscada per la policia a Cantàbria, ja que, juntament amb Arginzoniz, podria haver reconstruït elcomando Biscaia.

LA DETENCIÓ

Arginzoniz va ser localitzat ahir a les 13 hores a l'andana de l'estació d'autobusos de Santander. Portava una motxilla que contenia una pistola amb un cartutx a la recambra, un temporitzador i documentació falsa. Testimonis presencials van explicar que el jove va despertar les sospites dels agents per la seva "actitud".

El detingut no va oferir resistència quan la policia li va demanar que s'identifiqués i es va limitar a reconèixer la seva condició de membre de l'organització terrorista. Els agents van acordonar l'estació després de registrar la motxilla del jove i van revisar els vídeos de les càmeres de seguretat del servei de vigilància. A les 14.30 hores es va reobrir la instal.lació.

Després de l'arrest, la policia va activar un pla per localitzar Saioa Sánchez Iturregi. Fonts de la lluita antiterrorista van revelar que es va allotjar fa uns quants dies amb Arginzoniz en un càmping de la localitat d'Isla, ubicat entre la capital càntabra i Bilbao. Les fonts també van revelar que el terrorista utilitzava el transport públic per moure's per Santander, encara que no van poder precisar la data de la seva arribada a Cantàbria.

Notícies relacionades

'KALE BORROKA'

Dilluns a la matinada van ser arrestats Gorka Belasco, Koldo Moreno, Xabier Fernández de Gamarra i Urko Arroyo, considerats els líders del terrorisme de carrer a Àlaba. Els tres primers van ser detinguts a Vitòria, mentre que el quart el van detenir a Agurain. Se'ls relaciona amb SEGI, la branca juvenil d'ETA, i estan acusats d'haver participat en més de 40 sabotatges els últims tres anys. Als seus domicilis s'hi van trobar artefactes incendiaris i material per elaborar-ne. Segons el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, configuraven el "nucli dinamitzador" de la violència urbana a la província.