ESCENIFICACIÓ NADALENCA

Parets del Vallès reprodueix Montserrat i els seus entorns en el pessebre de sobretaula més gran de Catalunya

Mesura 230 metres, està ambientat entre els anys 40 i 60 i apareixen els pobles de Monistrol, el Bruc i Collbató

La previsió és que més de 10.000 persones visitin aquest naixement fins al 21 de gener

Imatge d’una reproducció d’una masia amb Montserrat al fons en el pessebre de sobretaula més gran de Catalunya, a Parets del Vallès.

Imatge d’una reproducció d’una masia amb Montserrat al fons en el pessebre de sobretaula més gran de Catalunya, a Parets del Vallès. / ACN

2
Es llegeix en minuts
ACN

L'Agrupació Pessebrista de Parets del Vallès (Vallès Oriental) ha reproduït la muntanya de Montserrat i els seus entorns en el pessebre de sobretaula més gran de Catalunya. Es tracta d'una proposta que mesura 230 metres on apareixen els pobles de Monistrol, el Bruc i Collbató. 

Així ho ha explicat el president de l'entitat, Albert Pérez, que ha assegurat que la desena de pessebristes que han participat en aquest projecte hi ha treballat durant més de vuit mesos. La principal dificultat ha sigut crear la muntanya en miniatura, que mesura deu metres d'alt i cinc d'ample i que s'ha fet a escala.

L'escenari està ambientat entre els anys 40 i 60 perquè la voluntat dels seus creadors era poder posar elements tan emblemàtics com el tren cremallera. Tampoc falten personatges clau com els Reis d'Orient o el caganer, i altres que tot i no formar part de la tradició també s'hi han sumat com el mític timbaler del Bruc. Aquesta entitat pessebrista va començar a fer pessebres de sobretaula el 1931 i des de 1995 té el rècord català per fer el més gran de Catalunya.

Montserrat, un repte

Tot i que feia anys que l'agrupació paretana tenia al cap reproduir la muntanya de Montserrat, mai fins ara havia fet el pas i afrontat aquest repte. "Aquest any el director de l'entitat, Esteve Mas, va aparèixer un dia amb els plànols de Montserrat i ens va dir que aquest 2017 era l'any, i vam decidir posar-nos a treballar", explica Albert Pérez.

Segons apunta, la principal dificultat ha sigut reproduir a escala la muntanya i totes les agulles. "En realitat mesura deu quilòmetres d'alt per cinc d'ample i nosaltres hem fet una reproducció que fa deu metres per cinc", comenta el pessebrista, qui afegeix que per reproduir-la han emprat plànols topogràfics de les diferents seccions d'aquest accident geogràfic. "Hem anat mirant quines agulles hi havia en cada secció i partint d'una cota zero les hem anat construint estimant l'altura de cada una".

A part de Montserrat, que és l'element principal del pessebre, l'escenari també inclou pobles del seu entorn com Monistrol, Collbató o el Bruc. "Perquè fossin identificables hem construït les esglésies d'aquestes localitats tal com són actualment", comenta Pérez. 

"Volíem que les persones grans que vinguessin poguessin veure coses familiars, que van viure en la seva joventut o infància", comenta el pessebrista. En aquest sentit assenyala que també hi han posat antics cartells de Cola Cao, d'Aromes de Montserrat o de Netol" similars als que encara hi ha a les façanes d'alguns edificis perquè estan fets amb rajoles", recorda.

Viatge al passat

Pérez afegeix que el fet que aquest pessebre estigui ambientat en aquella època permet als visitants veure peces poc habituals com per exemple vehicles de motor. "Era el moment en què s'estava passant del carro al cotxe i hem volgut reflectir aquest canvi", aclareix. Així mateix, indica que també apareixen altres elements identificables com el monestir de Montserrat, el telefèric o el mític timbaler del Bruc. Tot plegat sense deixar de costat personatges i passatges tradicionals com el naixement, l'anunciació als pastors, l'arribada dels Reis Mags o el caganer.

Notícies relacionades

La previsió és que més de 10.000 persones visitin aquest pessebre fins al 21 de gener, moment en què es desmuntarà per donar pas a l'edició de l'any que ve. "Rebem visites de ciutadans del poble, però sobretot de fora, el que ens resulta molt curiós", comenta Pérez, que afegeix que també passen per la seu dels pessebristes de Parets, alumnes de centres educatius del Vallés Oriental i avis de residències de gent gran.

Més notícies de Parets a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Nadal