IMPORTANT IMPULS INDUSTRIAL

Parets del Vallès formarà i criarà les seves empreses tecnològiques

Ajuntament i grup Inkemia IUCT acorden llançar una acceleradora de companyies emprenedores i formació universitària per primera vegada

L'alcalde, Sergi Mingote, compara la repercussió de l'esdeveniment amb l'arribada de la farmacèutica Grifols al municipi el 1972

L’alcalde de Parets, Sergi Mingote, i el president d’Inkemia IUCT, en roda de premsa.

L’alcalde de Parets, Sergi Mingote, i el president d’Inkemia IUCT, en roda de premsa. / MANUEL ARENAS

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Una de les claus per desenvolupar una economia eficient i òptima és no només generar ocupació i promoure la creació de noves iniciatives empresarials, sinó precisament procurar que aquestes perdurin perquè aportin, durant el màxim temps possible, riquesa al territori. 

En aquest terreny, en el creixement a llarg termini, es mou el nou acord entre l'Ajuntament de Parets del Vallès i el grup d'empreses Inkemia IUCT, de l'Institut Universitari de Ciència i Tecnologia (IUCT). Un conveni de col·laboració publicoprivat que, a grans trets, permetrà inaugurar a Parets una acceleradora d'empreses -una estructura professional capaç de promoure i donar suport al desenvolupament de noves iniciatives tecnològiques- i fer del municipi una ciutat universitària, a través de la impartició, per primera vegada, d'estudis pertanyents a la branca de ciències de la vida -química, fisioteràpia, alimentació, biotecnologia, farmàcia, biologia- de la Universitat Blanquerna Ramon Llull (URL).

Tant el president del grup empresarial, Josep Castells, com l'alcalde de Parets del Vallès, Sergi Mingote, van explicar en roda de premsa l'envergadura del projecte el passat 27 de novembre al consistori del municipi català. Per a Mingote, l'establiment a Parets -concretament d'uns 1.300 m2 en el denominat 'sector comercial Iveco'- de la nova iniciativa empresarial i formativa suposa una "garantia" en termes de creixement econòmic per a la ciutat assimilable a l'arribada de la gran multinacional

La formació començarà l'octubre de 2018

Primer es posarà en marxa la formació universitària. Concretament, està previst que els primers graus de ciències de la vida -Fisioteràpia i Alimentació- en els quals Inkemia IUCT col·labora amb la Universitat Blanquerna Ramon Llull, comencin a rodar a Parets l'octubre de 2018, quan es preveu que les instal·lacions (laboratoris, equips tècnics) -per a les quals el grup invertirà, "com a mínim", un milió d'euros- estiguin a punt. Cada any, s'estima que per cada grau passin entre 200 i 250 alumnes.

L'objectiu, com van afirmar tant l'alcalde de Parets com el president d'Inkemia IUCT, és que els professionals que rebin formació al municipi puguin nodrir les potencials iniciatives empresarials que sorgeixin de l'acceleradora, i fer així de Parets un ecosistema empresarial -"un 'clúster' de ciències de la vida", en paraules de Castells- en el qual formació i ocupació es retroalimentin.

Tot i que les primeres formacions que s'impartiran seran universitàries, Castells va avançar que al nou centre també hi haurà formació de màster i postgrau, contínua, d'especialització o professional, per a tècnics amb perfils diferents dels universitaris.

Entre 50 i 75 empreses els pròxims 10 anys

Segons va explicar Josep Castells, el termini que el grup empresarial es marca per avaluar els resultats del projecte són uns 10 anys. En aquest temps, està previst que es creïn a Parets entre 50 i 75 empreses, "de les quals entre 17 i 25 estimem que tindran un creixement [fins i tot internacional] molt important", va apuntar Castells.

Quan aquestes empreses -totes elles de la branca de ciències de la vida, com per exemple Vytrus biotech, que desenvolupa cèl·lules mare vegetals- tinguin prou envergadura per sortir de l'acceleradora i generar creixement pel seu propi peu (sense precisar la mentorització del IUCT), el gran repte del projecte és aconseguir que aquestes mateixes iniciatives no migrin cap a altres territoris i es quedin a Parets, cosa que Castells creu que passarà "perquè l'entorn on naixeran serà propici per al seu futur, ja que a Parets hi ha espais adequats". Segons Mingote, "com a poble intentarem no deixar escapar ni una d'aquestes noves empreses".

Pel que fa a llocs de treball, es planifica que se n'aconsegueixin generar al llarg dels pròxims deu anys entre 205 i 575, sempre en el marc de "la creació de tecnologia puntera en tot moment, que per ser puntera necessita ser sostenible a nivell internacional", va suggerir Castells.

El "festeig" IUCT-Parets amb el nou projecte a Parets, el IUCT alliberarà part de les seves instal·lacions a Mollet del Vallès, on actualment ja es duu a terme formació i incubació d'algunes empreses i que a partir d'ara, segons Castells, es quedarà sense tot el sector relatiu a la biotecnologia, que es traslladarà en bloc a Parets.

sector relatiu a la biotecnologia, que es traslladarà en bloc a Parets.

Notícies relacionades

D'altra banda, l'acord descarta, de moment, el trasllat total de seu del grup Inkemia IUCT -actualment dispers a Sant Joan Despí, Mollet o Vilanova i la Geltrú- a Parets del Vallès, tot i que tant alcalde com el president van deixar clara la voluntat de seguir col·laborant i establir en l'acceleradora i la formació universitària el punt de partida perquè el "festeig", en paraules de Mingote, segueixi donant fruits en el futur.

Més notícies de Parets a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Grifols Empreses