Al contraatac

La gran diferència

Vivim en un lloc on es parla molt de diversitat, diem que sabem integrar les diferències però abordem més aviat poc la més gran de totes, la de la desigualtat

2
Es llegeix en minuts
Una dona s’escalfa a casa amb una estufa elèctrica durant l’onada de fred a Barcelona.

Una dona s’escalfa a casa amb una estufa elèctrica durant l’onada de fred a Barcelona. / FERRAN NADEU

Estudiar a la taula del menjador, enmig del soroll de la resta de germans, amb la televisió posada a tot volum, el tràfec de la mare anant i venint, els crits de baralles, les discussions de tota mena. És el racó càlid de casa, on s’hi fa tota la vida perquè, lluny de l’estufa que crema, la resta del pis és tan fred que les parets suen aquella pàtina brillant. Dorm soterrada per unes quantes mantes, amb una gorra posada, que a les orelles és on més s’hi nota, la gelor.

Tot i aquestes circumstàncies, estudia i estudia, memoritza dades, desxifra problemes, aprèn a entendre el funcionament del món amb les eines que li va donant l’escola i, encara que això no treu el fred, almenys li permet trobar sentit a la situació, entendre que la pobresa no és un defecte congènit ni un fet casual, que és la conseqüència d’una organització de les coses que fa que uns quants ho tinguin tot mentre que altres, com ella i la seva família, s’han de conformar a ser tots molt junts al menjador. 

Però no hi fa res, no tenir un escriptori ni una habitació pròpia no li impedeix d’anar desgranant les metàfores hermètiques d’Ausiàs March ni les equacions de segon grau. 

    L’únic inconvenient és que, en arribar a l’examen i fer-se venir tot el que ha memoritzat, sent també els dibuixos animats que miraven els nens a la televisió, la veu de la mare renyant un germà o altre, la de l’àvia queixant-se de qualsevol dels seus dolors. Totes aquestes informacions sorgeixen també alhora quan aboca al paper de la prova les condicions socials prèvies a la Revolució francesa o les característiques formals de l’Anunciació. Un autèntic currículum ocult, el soroll del menjador i el fred que hi fa. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

També hi ha qui estudia en el silenci sepulcral d’un pis buit, sense germans ni pares, que han de treballar les hores que faci falta per poder cobrir les necessitats bàsiques. En aquest cas la noia porta la clau al coll penjada des de ben aviat, es prepara el berenar i es posa a estudiar quan li sembla que ho ha de fer. No hi ha mai ningú per recordar-li les seves obligacions. I, com que està sola a casa, ni l’estufa, no pot encendre, de manera que s’acaba aprenent el sistema fonètic amb l’anorac i els guants posats, com si fos a la intempèrie. 

La desigualtat

Vivim en un lloc on es parla molt de diversitat, diem que sabem integrar les diferències però abordem ben poc la més gran de totes, la desigualtat. No és la cultura, la llengua, la religió o la procedència geogràfica el que més ens separa, és el fet de tenir o no tenir un escriptori on estudiar en silenci, tenir o no tenir una casa calenta a l’hivern, tenir o no tenir la nevera plena, tenir o no tenir un lloc digne i propi on poder viure i no, simplement, sobreviure