tu i jo som tres

Atracadors en plena tercera edat

1
Es llegeix en minuts

Tu i jo som tres. Per Ferran Monegal. / periodico

El programa de successos Expediente Marlasca, historias de los malos (La Sexta) s'acaba de fixar en un aspecte curiós del món dels atracaments: hi ha un nodrit grup d'atracadors que estan en plena tercera edat i segueixen atracant bancs amb una afició portentosa. Per a ells no hi ha jubilació. Manu Marlasca ens ha parlat del degà de tots ells, Antonio Padilla Córdoba, avui entre reixes, on imparteix classes -d'amagat- a altres presos que se li acosten i volen aprendre l'ofici. Va atracar fins a l'edat de 72 anys. També ens ha parlat d'un tal Señor Ruiz, atracador tardà que va començar a dedicar-se a l'art de l'assalt bancari amb els 68 acabats de fer. La policia li va posar de sobrenom El vikingo, perquè anava amb destral a fer la seva tasca. Una vegada, abans d'entrar al banc es va comprar una gorra de la qual encara penjava l'etiqueta. El van enxampar de seguida. O sigui, que a més de debutant era un passerell, un verdader cataplasma com a atracador. Marlasca tenia al seu costat, al plató, Emilio Collazos, un cas realment interessant. Va atracar més de 120 bancs del 1976 al 2008. Va dir: «Usava pistola de fogueig. Després de cada cop em dedicava a viatjar. Mèxic, Uruguai, Cuba, Rio de Janeiro... A vegades també m'emportava del banc la cinta de vídeo i a l'arribar a casa veia l'atracament en directe». ¡Ahh! A Collazos el van tancar i va aprofitar per començar a estudiar Dret. Avui és advocat. Li agrada defensar lladres d'estar per casa.

Notícies relacionades

Home, veient aquest repertori d'avis atracadors que no han vessat ni una gota de sang en la seva trajectòria, més que sentir-hi aversió he sentit, si no simpatia, sí almenys una tendresa immensa. Comparats amb altres atracadors famosos, de coll blanc, depredadors importants, aniquiladors de pensionistes a cops d'accions preferents, i algun d'ells amb el càrrec de vicepresident del Govern al currículum...; comparats amb aquests infames voltors que ens envolten, el cas dels avis atracadors armats amb els Colt 45 de la disfressa de xèrifde l'Oest que els han portat els Reis d'Orient als seus nets, doncs francament, semblen criatures ingènues.

Ha sigut oportú aquest treball de Marlasca.I més ara que el Govern està llançant globus sonda sobre modificar el cobrament de pensions. ¡Ahh! N'hi ha per posar-se a tremolar. Venen ganes d'agafar el Colt 45del net.