LLIBERTAT CONDICIONAL

Lligar en temps del #MeToo

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp321646 acoso en el trabajo180119142456

zentauroepp321646 acoso en el trabajo180119142456 / ALBERT BERTRAN

Un columnista indignat el  nom del qual no vull recordar s’ha posicionat en contra del #MeToo i en defensa «del flirteig tartamut, de lligar de mala manera, de la insinuació fracassada i de l’acostament contraproduent (sic)». I no sé quantes vegades he escoltat ja de boca d’homes que «si seguim així ja no es podrà lligar».

És per aquesta raó per la qual he decidit escriure aquest article sobre les diferències entre lligar i assetjar.

Per a això et demano, estimat home hetero, que imaginis a la teva ment Andresito. Dos metres, especialista en arts marcials, aficionat als bars leather… I gai, molt gai.

Ara que el tens a la ment vull que imaginis les situacions següents:

1. Has aconseguit una feina que t’agrada, amb la qual et sents realitzat,  et paguen bé… Andresito, el teu cap, et toca el genoll per sota de la taula en els àpats d’equip, t’espera als lavabos, se t’insinua sense parar. Tu l’evites. I un dia, com qui no vol la cosa, deixa caure que la renovació del teu contracte és a tocar i que no li acaba d’agradar la teva actitud.

2. Imagina que, desesperat perquè vols conservar el teu lloc de treball, accedeixes a passar una nit amb Andresito. Et renoven el contracte, però a l’oficina ja et diuen «la puteta d’Andresito» i la resta dels companys t’eviten a la cafeteria i a la fotocopiadora.

3. En aquesta ocasió no imaginis Andresito com al teu cap, sinó com un desconegut. És de nit, és l’últim metro. Al vagó només hi sou Andresito i tu. Andresito no deixa de mirar-te insistentment. Tu desvies la mirada, abaixes el cap. Andresito segueix clavant-te els ulls, i es passa la llengua pels llavis. Arribeu a la parada, sortiu del vagó. Heu de travessar un llarg i desert túnel que porta cap a la superfície. Tu saps que si Andresito t’assalta tens totes les de perdre.

4. Aquesta vegada és de dia, en un vagó ple de gent. Tu notes que algú està friccionant el seu entrecuix contra el teu cul. Perceps l’erecció al tocar-te. I li dius a Andresito que deixi de fer-ho. Andresito, a crits, t’acusa de ser un histèric. Que tots els mascles hetero esteu com una puta cabra. Tot el vagó us mira, et cau la cara de vergonya.

Perquè entenguis el que significa «assetjar», et demano, estimat home hetero, que imaginis aquestes sis situacions

5. Quedes amb un vell amic al bar on us acostumàveu a citar de joves. L’amic arriba tard, tu estàs sol a la barra. De sobte t’adones que el bar ha canviat molt. Ara només hi ha homes amb barba i ¿per què sona The Village People?  S’acosta Andresito. Pantalons de cuir i un arnès, el tors nu: «Et convido a una copa». La rebutges educadament. Andresito, cridant: «Però tu, ¿qui t’has cregut que ets, rei?». Dos amics d’Andresito s’uneixen als crits: «Digues que sí, que aquest tio és un escalfapolles, i no sé què s’haurà cregut, si no té ni mig polvo». Tot el bar t’està mirant.

6. Puges en un taxi i el taxista és… Andresito. És de nit, el carrer està desert. Andresito es passa tot el trajecte intentant convèncer-te que et prenguis una copa amb ell. Arriba un semàfor i aprofites per baixar. El carrer està desert, Andresito aparca el cotxe i comença a perseguir-te.

Espero que aquests exemples (agafats de situacions que he viscut amb Andresitos heteros) mostrin que el límit entre assetjament i flirteig és clar.

No es pot flirtejar en entorns laborals. És possible que accedeixin, però coaccionades. I això no és lligar, és assetjar.  I, a més, si accedeixen, hauràs creat un ambient enverinat que afectarà tot l’equip.

En altres entorns, tant en bars, com en restaurants, com a la via pública, abans d’acostar-te a una dona, abans de convidar-la a una copa, de posar-li la mà sobre el genoll per sota de la taula, l’has de mirar als ulls. Si no et torna la mirada i somriu obertament, és no.

Notícies relacionades

El coqueteig s’acaba quan comences a incomodar una altra persona. L’assetjament sexual implica intimidació. També s’aplica quan tens poder i obligues directament o indirectament algú a suportar conductes incòmodes per temor a represàlies.

És simple, ¿oi? Andresito ho entén molt bé. Perquè en la vida real Andresito, Mister Oso Badajoz, no ha intimidat mai cap home, ni hetero ni gai, amb les conductes que descric a l’article.