MIRADOR

¿Com renegar personalment del que et defineix artísticament?

1
Es llegeix en minuts
jgarcia41595459 greta gerwig attends the 43rd annual los angeles film critic180118182249

jgarcia41595459 greta gerwig attends the 43rd annual los angeles film critic180118182249 / Richard Shotwell

L'actriu i directora Greta Gerwig ha anunciat que no tornarà a treballar amb Woody Allen i que, si hagués sabut el que sap ara (en al·lusió als articles de Dylan Farrow, filla adoptiva del cineasta, a The New York Times i a Los Angeles Times), no ho hauria fet: «Vaig créixer amb les seves pel·lícules, que m’han format com a artista, i això no ho puc canviar, però puc prendre decisions diferents». ¿Com renegar personalment del que et defineix artísticament?

Notícies relacionades

Les terribles revelacions dels últims mesos i reaccions com la de Gerwig han fet que no deixi de donar voltes a un tema sobre el qual s’està escrivint molt: ¿s’ha de separar artista i obra? No ho tinc clar. Llegeixo tot el que es publica, intento veure les coses amb perspectiva, m’enfado si els meus arguments són només emocionals i intento entendre totes les postures. Em frustra compartir opinions a favor i en contra. I m’angoixa descobrir-me selectiva: ¿per què la meva mirada, renovada pels esdeveniments d’aquests mesos, es torna inquisidora amb l’obra d’autors que han fet coses horribles i faig els ulls grossos amb la d’altres igual de mesquins?

Veig ombres terribles en obres d’alguns indesitjables i, a la vegada, estimo el cine de Polanski. Aquests dies, diversos actors han manifestat el seu penediment per haver treballat amb Allen. De tots els casos, el que més m’ha fet pensar és el de Gerwig. L’adoro, i admiro la seva determinació en aquest assumpte perquè estic segura que, en el seu cas, renegar d’Allen no deu haver sigut fàcil. És una cineasta immensa que no deu res a ningú, però és innegable la importància d’Allen en la seva obra, fet que ella reconeix. Gerwig és i sempre serà Frances Ha, i ni aquest personatge (coescrit per ella) ni la pel·lícula de Noah Baumbach ni el Noah Baumbach cineasta existirien sense Allen. ¿Com desprendre’s d’una cosa que tant et defineix artísticament? Ha de generar una sensació terrible d’orfandat. Potser per això som selectius.