El futur del planeta

Guerra al plàstic

La inèrcia del consum i la indústria química frenen la necessària batalla contra aquesta amenaça ambiental

2
Es llegeix en minuts
icoy35283592 greenpeace160825195802

icoy35283592 greenpeace160825195802

La humanitat té posades les seves esperances en un cuc. Segons investigacions recents, un tipus de larva podria acabar menjant-se bona part del plàstic menjant-se bona part del plàstic que inunda els nostres oceans i els nostres abocadors. Si no, més ens val trobar aviat una altra solució. Llencem al mar més de vuit milions de tones de plàstic a l'any i es calcula que més de 300 milions de tones ja floten a les aigües de tot el món. Si segueix aquest ritme, el 2050 hi haurà més plàstic que peixos. La situació és tan alarmant que les Nacions Unides ja estan tractant de prendre mesures, encara que el seu últim intent de fixar objectius de reducció va fracassar per l'oposició de la Xina, l'Índia i… els Estats Units de Trump.

No es tracta només de degradació ambiental. El plàstic dels oceans també arriba a les nostres taules. Cada vegada més estudis demostren la presència de microplàstics al peix que consumim; fins i tot a l'estómac de les criatures marines que es troben a les aigües més profundes. Una autèntica invasió. 

Contra les bosses

En terra, el problema és igual d'agut. Per citar només un exemple: encara que va trigar a arribar a Espanya, la lluita contra les bosses de plàstic, una de les plagues de la nostra era, ja està àmpliament en marxa. Un bon nombre de països de tot el món han introduït taxes o n'han prohibit l'ús. La Unió Europea s'ha proposat reduir-lo a la meitat el 2019.

Si segueix el ritme actual, el 2050 hi haurà als nostres mars i oceans més plàstics que peixos

Des que es va començar a popularitzar, cosa que va permetre un nou auge de la indústria química, el plàstic és present en tots els aspectes de les nostres vides. Tant que des del 1950 se n'han produït 8.300 tones cúbiques, una quantitat impossible de visualitzar. I mentre que ha permès guanyar comoditat i higiene, també ha aconseguit generar una quantitat de residus difícilment gestionable i assumible pel planeta. Una altra dada: cada dia es generen 1.400 milions d'ampolles de plàstic

Reutilitzar envasos

Des de fa temps van sorgint moviments ciutadans i algunes empreses que han declarat la guerra al plàstic; gent que ha decidit desterrar-lo de les seves vides, com una contribució personal al futur de la Terra. És una tasca ímproba a la qual han de dedicar una part important de la seva energia quotidiana. Però estan demostrant que es pot (vivirsinplastico.com, sinplastico.com/es) o una creixent llista de botigues a granel –que advoquen, entre altres coses, per la reutilització dels envasos i que inclouen des de tota mena d'aliments fins a cosmètics i productes de neteja– en són només alguns exemples.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

La UE acaba d'aprovar una estratègia perquè tots els envasos de plàstic del mercat siguin reciclables el 2030, per reduir els d'un sol ús i restringir l'ús intencional de microplàstics, tot això lligat a incentivar la innovació i l'economia circular.

Avançar cap a un món amb menys plàstics no serà fàcil. La inèrcia del consum i el poder de potentíssims grups industrials alentiran la tendència. Però és un terreny en què la iniciativa individual -tots aquests milers de petits gestos-, la pressió a governs i institucions i plans com el de la UE poden començar a marcar una gran diferència.

Temes:

Contaminació