Al contraatac

Els tres escenaris

Dimecres que ve començarà la 12a legislatura catalana al Parlament, que està per veure si supera l'anterior en moments imprevisibles

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp40684622 barcelona  23 10 2017 edificio del parlament de catalunya  e171214001318

zentauroepp40684622 barcelona 23 10 2017 edificio del parlament de catalunya e171214001318 / FERRAN SENDRA

S’acosta un altre cop una setmana clau a Catalunya. Dimecres que ve, dia 17 de gener, a les onze del matí està previst que tingui lloc la constitució del Parlament resultant de les eleccions del 21 de desembre. Començaria així la 12a legislatura que està per veure si supera l’anterior en moments imprevisibles. Veurem qui presideix finalment la Cambra. Sigui qui sigui, necessitarà majoria absoluta en primera votació i, en cas que ningú ho aconsegueixi, serà nomenat qui més vots hagi aconseguit. Primer moment imprevisible d’aquest 2018: que hi hagi empat i s’hagi de tornar a votar. Al quart intent es proclamaria president del Parlament el grup amb més escons: Ciutadans. Sembla que les aliances entre forces independentistes i la possible abstenció de Catalunya En Comú Podem faria descartar aquesta opció. Però la història recent ens ha ensenyat a no avançar esdeveniments.

Després comença un període de 10 dies perquè es resolgui la part més important i la que més friccions està provocant entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana: la investidura del president. Serà com a molt tard el 31 de gener. I aquí ens trobem davant de tres escenaris. El primer: Puigdemont podria intentar la via telemàtica. En el seu entorn gairebé han descartat aquesta opció perquè potser abans necessitarien canviar el reglament del Parlament i no hi ha acord entre forces sobiranistes. Segon escenari: investidura per representant. Aquesta és l’opció que ara mateix tenen al damunt de la taula entre els seus. Apareix aquí el nom de la tan esmentada aquests dies Elsa Artadi. Però, ¿acceptaria Esquerra votar-la a ella?, ¿on quedaria llavors allò de «restituir el Govern destituït»?

El precedent de Yoldi

Notícies relacionades

Sembla que en aquest cas s’ha parlat de forçar un altre candidat amb l’acord que Puigdemont pugui exercir un paper simbòlic des de Brussel·les. El tercer escenari és el que col·loca Oriol Junqueras un altre cop al centre. Si Puigdemont no torna, els republicans volen que el seu líder intenti ser investit. El gran dubte és si la justícia li permetrà fer aquest pas. Recollir la seva acta de diputat no serà cap problema. Però una altra cosa és participar en el ple d’investidura perquè el Tribunal Suprem acaba de dir que haurà de delegar el seu vot.

Sorprèn perquè existeixen precedents en sentit contrari i amb casos més greus. El pres d’ETA Juan Carlos Yoldi, en presó preventiva el 1987, va ser candidat a lehendakari i va assistir al ple d’investidura durant un permís penitenciari. I no era Junqueras. Era un paio condemnat després, ni més ni menys, per pertinença a banda armada i que mai havia estat en política. I la justícia l’hi va permetre. ¿Què passarà ara? Sembla que el 2018 ens porta uns quants moments imprevisibles.