L'escenari polític a Catalunya

Per un Govern catalanista

El Parlament ha de ser l'espai per al diàleg i obrir una etapa de col·laboració entre els grups

3
Es llegeix en minuts

  

Estem vivint una situació que, com a molts catalans, no m’hauria agradat mai de viure. Els últims anys han acabat en desastre. La Generalitat ha estat intervinguda i no té capacitat d’acció política. Tenim tota l’agenda política, econòmica i social empantanegada. No és fàcil intuir un camí per anar endavant. 

    

Catalunya necessita recuperar, a ple rendiment, les seves Institucions d’autogovern. El llarg llistat de problemes i reptes que té plantejada la societat catalana ens esperona a dedicar totes les energies polítiques i socials a governar-nos i a recuperar-nos com a país. Suggereixo que ens donem quatre anys per fer-ho, i que es constitueixi un nou Govern Catalanista, d’ampli espectre per tal d’impulsar-ho. En concret, un Govern amb el recolzament de JuntsxCat, ERC, PSC i els Comuns. Es tractaria de tornar a trobar el denominador comú del catalanisme per a salvar el present atzucac on ens trobem. ¡Aquest govern aplegaria el suport de 91 diputats que representen més de dos terços del Parlament de Catalunya!. 

    

Entretots

Títol del tema (Auto)

Subtítol del tema (Auto)

Òbviament conec les importants diferències entre aquests partits polítics i les diverses trajectòries que han seguit des de la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 sobre l’Estatut. Caldria un enorme exercici de generositat i d’intel·ligència emocional per fer-lo possible, basat en un debat a fons dels reptes, les dificultats i les oportunitats d’un govern d’aquest tipus.

    

El Govern s’hauria de centrar a recuperar la cohesió social i humana del nostre poble, tant malmesa pels estralls de la darrera crisi econòmica i per les divergències polítiques viscudes en els darrers anys. Crear el clima per tal que el vell anhel de ser «un sol poble», pugui recrear-se en la nova realitat d’avui dia. La seva estabilitat seria clau per activar la capacitat de l’administració catalana i dels seus treballadors per tal que siguin un potent motor al servei dels ciutadans d’aquest país.

Caldria pactar un Programa de govern ambiciós i concret per desenvolupar durant la legislatura. He fet l’exercici de llegir-me els quatre programes electorals en els quals hi ha prou coincidències de plantejament i operatives. A tall d’exemple: 

    –Reforçar el sistema educatiu català, a partir de la immersió lingüística inclusiva, impulsant les competències plurilingües i la qualitat dels projectes educatius.

    –Recuperar el nivell de recursos pel sistema sanitari per tal de garantir la seva qualitat amb cobertura pública universal per a tothom.

    –Afavorir la competitivitat del teixit empresarial fomentant la internacionalització i la innovació. Aplicar el Pacte Nacional per a la Indústria.

    –Garantir la seguretat jurídica de la Llei de Comerç i el seu desplegament.

    –Reforçar el SOC com a eix de les polítiques actives d’ocupació.

    –Consolidar el model de renda garantida de ciutadania.

    –Desenvolupar Polítiques d’inclusió social per atendre els col·lectius més vulnerables.

    –Aprovació i aplicació del Pla d’Habitatge.

    –Desenvolupar l’estratègia catalana de desenvolupament sostenible i lluita contra el canvi climàtic.

    

L’entenc com un Govern polític de base tècnica amb experts a l’estil del govern Tarradellas. Les diverses estratègies de futur pel que fa a la relació amb la resta d’Espanya restarien al marge de l’acció del Govern, i els partits en la seva acció política i parlamentària les concretarien i impulsarien. 

    

Abans, però, s’ha de constituir el  Parlament amb la màxima presència dels diversos Grups a la seva Mesa reflectint el pluralisme i els resultats electorals. Amb la presidència d’un diputat de perfil de consens i integrador de la diversitat.

No sobra ningú. No és una proposta contra ningú, ni de bloc ni de front. L’espai pel diàleg ha de ser el del mateix Parlament, que ha d’obrir una nova etapa de respecte i col·laboració entre els diversos grups. Per a aquest efecte es facilitarà la tasca del principal grup de l’oposició i s’estudiaria la possibilitat de modificar el reglament per tal que la CUP i el PP disposessin de grup propi.

    

Notícies relacionades

D’altra banda caldrà diàleg i respecte mutu amb el Govern Central per tal de recuperar i completar les possibilitats de l’Estatut d’Autonomia, la suspensió total de les determinacions de l’article 155 des del moment de la constitució del Govern, recuperar les lleis de caire social i econòmic elaborades pel Parlament i recorregudes al Constitucional i la negociació d’un nou sistema de finançament. En definitiva, tornar a fer del catalanisme social i inclusiu l’eix central de l’acció política.