PETIT OBSERVATORI

El savi que insultava les dones

La humanitat evoluciona en tots els àmbits i la paritat s'imposa

1
Es llegeix en minuts
monmartinez16622547 cuaderno del domingo reykiavik plaza del parlamento foto xav180104113722

monmartinez16622547 cuaderno del domingo reykiavik plaza del parlamento foto xav180104113722 / XAVIER MORET

He llegit a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que Islàndia prohibeix que les dones guanyin menys diners que el homes. La intenció és bona, sens dubte, però perquè jo ho trobés francament bé hauria de donar-me alguna explicació. Per exemple, que la igualtat de sou correspongui a la igualtat de la feina realitzada i s’analitzi cada situació.

    

Entretots

Títol del tema (Auto)

Subtítol del tema (Auto)

Evidentment, si una dona condueix un camió és just, en prin­cipi, que cobri el mateix que guanya un home que treballa en aquelles mateixes circumstàncies. Jo no diria el mateix si el conductor/conductora hagués de fer una tirada de molts milers de quilòmetres o només 200 quilòmetres. O amb més períodes de descans per arribar al seu destí.

    

Islàndia ha imposat per llei ­notables multes a aquelles persones que no respecten la paritat salarial. Em sembla molt bé. Que una determinada feina sigui més adequada per als homes o per a les dones és un fet que no em sembla discutible. Tots tenen els seus avantatges i els seus inconvenients.

    

Això també passa, i perdoni la comparació, en el regne animal. Els peixos neden però en canvi no poden caminar. Els arbres saben créixer però no saben nedar. L’espècie humana, en canvi, té unes aptituds molt diverses. Segles ­enrere, els homes i les dones creixien de manera separada per sexes, però van madurar, van compartir aptituds, i per tant drets. Per aquest motiu la humanitat evoluciona en l’àmbit social, el professional, el creatiu, el po­lític... 

    

Avui, la dona compta i actua i influeix. No sé si en el món nòrdic hi havia, temps enrere, una societat o una literatura francament masclista, però el fet és que s’ha imposat la paritat. 

Notícies relacionades

    

Ha passat el temps d’Erasme, que tan i tan savi com era va sentenciar: «La dona sempre serà dona, és a dir: estúpida». Com a disbarat, no està malament per a un gran pensador.