La nova temporada de Trump

2
Es llegeix en minuts
mbenach41539354 stx06  washington  estados unidos   09 01 2018   el presiden180109194007

mbenach41539354 stx06 washington estados unidos 09 01 2018 el presiden180109194007 / SHAWN THEW

¿Han vist House of cards? No passa res, si no la van veure, oblidin-se, aquesta sèrie ja és història. Amb Donald Trump a la Casa Blanca, la nova s’està representant en directe. La realitat és molt més intrigant que la ficció, i, com totes les sèries, s’entrega per episodis els finals dels quals sempre s’aboquen a l’abisme. L’últim, el que ara mateix ja s’està anunciant, obre la nova temporada d’aquest president esperpèntic, amb el capítol que podria portar al fiscal Robert Mueller a cridar-lo a declarar per la connexió russa.

Segons sembla, allò que el fiscal especial per al cas rus ha revelat als advocats del president és que no en té prou amb una sèrie de respostes escrites, sinó que vol interrogar-lo, la qual cosa indica que està arribant al final d’una investigació en la qual ja ha formulat càrrecs contra quatre antics assessors de l’equip de Trump. De moment sembla descartat que se’l cridi a declarar davant d’un tribunal, però el que va començar sent una filtració entre copes i brindis d’un ajudant de campanya de Trump sobre les amistats russes, va continuar amb l’acomiadament d’uns quants assessors i del cap de l’FBI quan estava investigant si efectivament la campanya del president havia connectat amb assessors russos per embrutar el prestigi de la seva contrincant Hillary Clinton, manipulant informes i divulgant a través de les xarxes informació classificada.

Benvinguts a la realitat, això no és ficció. La trama russa va marcar els primers mesos de Donald Trump, i de molts dels que van formar part del seu cercle més íntim, que en un intent de calmar acusacions van anar desapareixent del seu costat com fusibles trencats per evitar fondre el president. Va ser la cascada d’acomiadaments el que va portar a la necessitat de designar un fiscal especial. Robert Mueller ara no sembla tan interessat a desbrossar la connexions de l’equip de Trump amb oficials de Vladímir Putin, sinó a saber si el president, assetjat, va acabar sol·licitant al cap de l’FBI que relaxés la investigació de la trama russa, just abans d’acomiadar-lo.

Interrogar un president en actiu no té per què significar immediatament l’obertura d’un procés per destituir-lo, però una acusació de perjuri sobre assumptes que afecten a la seguretat de la nació posaria en dificultats tots els republicans de cara a les eleccions de la meitat de mandat.

Notícies relacionades

Donald Trump corroeix la política interior i exterior, tot i que encara no l’ha portat al desastre total. La justícia, si es demostra que va intentar obstruir-la, pot acabar amb el mandat de l’home més poderós del món i fer caure el seu castell de cartes, que sobreviu de manera miraculosa.

Si declara, si finalment és cridat a fer-ho, s’inaugura la nova temporada de Trump al capdavant de la Casa Blanca. És probable que no ens desveli res de nou sobre el president, però serà turbulenta, ens mantenidrà en suspens i és possible que acabi donant resposta a allò que ara mateix tothom es planteja. ¿Serà el principi de la fi? Com a les sèries, del tot impossible avançar-ne el final.