DUES MIRADES

Xantatge

Mentre els Maristes de Catalunya no s'han implicat a fons en les reivindicacions de les víctimes, a Xile volen arribar a la veritat. ¿Per què aquí seguimos subvencionant les seves escoles sense exigir un compromís amb les víctimes?

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41466635 maristas chile instituto alonso ercilla180106201410

zentauroepp41466635 maristas chile instituto alonso ercilla180106201410

La mateixa manera d’actuar. La mateixa aberrant combinació: l’abús del poderós sobre el més feble dels febles; la protecció del grup, el silenci dels que no volen saber; la culpa, la por i la vergonya convertida en un pes tan insuportable que és un llast per a la vida mateixa; la religió com a última coartada, com a últim xantatge... I, al final, no només el cos ferit, també l’ànima.

Notícies relacionades

Les últimes informacions sobre els casos de pederàstia als col·legis Maristes de Xile tornen a posar la ignomínia davant els nostres ulls. Que l’hàbitat dels pederastes són els llocs on abunden els nens no és sorprenent. Que s’hagi actuat amb idèntica estratègia d’encobriment indica que la podridura no només era individual, sinó que implicava l’organització. Resulta molt difícil creure que s’hagi repetit la forma d’actuació sense que hagin existit unes directrius marcades des de la cúpula.

Però hi ha una diferència rellevant. Molt rellevant. Mentre que els Maristes de Catalunya no s’han implicat a fons en les reivindicacions de les víctimes, a Xile estan disposats a arribar a la veritat. Els últims 50 anys seran investigats i «un equip extern d’experts en drets humans furgarà en el passat de les 12 escoles xilenes». ¿Per què aquí ens conformem amb menys? ¿Per què seguim subvencionant les escoles d’aquest orde sense exigir un compromís amb la veritat i les víctimes?