La roda

La nit del pensament màgic

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp36780943 barcelona 05 01 2017 ni os con cartas a los reyes magos dura180104184235

zentauroepp36780943 barcelona 05 01 2017 ni os con cartas a los reyes magos dura180104184235 / ALBERT BERTRAN

Es compleixen dos anys de la publicació d’aquell sobreactuadíssim tuit de Cayetana Álvarez de Toledo –«no t’ho perdonaré mai, Manuela Carmena. Mai»– que va obrir de la pitjor manera el debat sobre la pertinència de renovar la posada en escena de la cavalcada anual dels Reis Mags. El canvi que va arruïnar la infància de la filla de la marquesa de Casa Fuerte (i dirigent de la FAES) afectava la vestimenta de ses majestats en la desfilada madrilenya del 2016, però de polèmiques similars se n’han viscut en els últims anys en altres llocs i per motius molt diversos: l’elecció de dones per interpretar els papers protagonistes, la prohibició d’utilitzar animals, els discursos «políticament inapropiats» o el hit d’aquest Nadal: la presència d’una drag queen en una carrossa del col·lectiu LGTBI en la cavalcada de Vallecas.

Notícies relacionades

Em sembla molt destacat esmentar que en tots aquests casos les mostres d’indignació més emfàtiques han vingut dels que no es van immutar al seu dia al veure Gallardón pintat de negre en el paper de rei Baltasar, ni s’han preguntat mai què diantre hi fan Mickey Mouse, l’ànec Lucas, Bob Esponja, la Patrulla Canina o l’anunci rodant de Movistar en la caravana dels tres astròlegs zoroastrians procedents d’Orient.

En realitat, i és fatigós haver-ho de recordar a aquestes altures, tot aquest empipament a compte dels Reis Mags té molta més relació amb els prejudicis dels adults que amb el que puguin pensar els nens, a qui, al capdavall, no els suposa cap problema veure per televisió com els Reis arriben en el mateix moment (i en els mitjans de transport més variats) a múltiples punts de la geografia espanyola. ¡I vestits de forma diferent! El psicòleg i biòleg suís Jean Piaget ja ens va explicar que, entre els dos i els set anys, la ment infantil, incapaç encara de processar la informació que li brinda la realitat, desenvolupa un pensament màgic que li permet construir un món a la mida dels seus desitjos. Cap carrossa plena de drag queens (pensin en l’èxit durador dels contes de fades) pot destruir això. L’odi i la intolerància, sí.