Editorial

Les Filipines: lluita antidroga i drets humans

Només una decidida oposició interior, avui gens factible, podria posar fre a aquest autoritari i sagnant exercici del poder per part del règim de Duterte

1
Es llegeix en minuts
Les Filipines: lluita antidroga i drets humans

MARK R CRISTINO (EFE)

Les xifres de la croada antidroga a les Filipines resulten tan aclaparadores que és impossible no donar la raó a aquells que parlen de crims contra la humanitat o d’execucions extrajudicials. El país asiàtic s’ha convertit en una reguera de sang des de l’accés a la presidència de l’exfiscal Rodrigo Duterte fa un any i mig. Gairebé 4.000 persones, presumptes consumidors i traficants, han caigut a mans de la policia, 2.000 més han mort en crims relacionats amb la droga i uns milers en circumstàncies no aclarides. Els drets humans són paper mullat per al dirigent filipí impulsor d’una populista croada amb beneficis electorals i sense efectivitat real. La política de Duterte ataca la baula més feble, el més fàcil d’abatre, i aquest rosari de víctimes és revelador que no dona el fruit esperat. La percepció de més seguretat tampoc creix en un país castigat per la violència.

Només una decidida oposició interior, avui gens factible, podria posar fre a aquest autoritari i sagnant exercici del poder. Les Filipines no formen part de l’agenda internacional i, per exemple, davant la demanda d’experts de les Nacions Unides –fa més d’un any–, Duterte va amenaçar, amb una bravata més, de treure el seu país de l’organisme. A mitjans de novembre, va rebre a més el plàcet de Trump en una cimera a l’Àsia. L’augment de les negres estadístiques va pel camí, per tant, de ser directament proporcional al funest fet que no es respectin drets elementals a l’arxipèlag.